Glapp i ersättningen, för låg ersättning – eller ingen ersättning alls. Många av de långtidssjuka som ska gå till arbetsförmedlingen i januari kommer att pressas ekonomiskt.

– Jag hoppas att regeringen ändrar sina förslag för den här gruppen, säger Anders Wikander vid a-kassornas samorganisation. Annars väntar en administrativ mardröm.

Den grupp Anders Wikander syftar på är de personer som passerar den bortre tidsgränsen för ersättning från sjukförsäkringen. Försäkringskassan beräknar att de blir 54 000 nästa år. 17 000 av dem står utan ersättning redan i januari.

– Stora grupper av långtidssjuka riskerar att få perioder helt utan ersättning när de lämnar sjukförsäkringen nästa år, sa Försäkringskassans generaldirektör Adriana Lender på en utfrågning i riksdagen i slutet av förra veckan.

Regeringens tanke är att de som utförsäkras ska anmäla sig hos arbetsförmedlingen och delta i det nya så kallade introduktionsprogrammet. Men ingen vet hur många som orkar.

De som är alltför sjuka (åtminstone en tredjedel, gissar Försäkringskassan) kommer efter en månad att skrivas ut från introduktionsprogrammet.
De kan återvända till sjukförsäkringen – men först efter tre månaders karenstid, då de inte har rätt till ersättning.

De som faktiskt deltar i introduktionsprogrammet ska få sin försörjning genom aktivitetsstöd. Stödet betalas av Försäkringskassan, men hur stort det blir räknar a-kassorna ut. De försöker nu att förbereda sig på de nya ärendena. Men en rad frågetecken återstår att räta ut innan handläggarna vet hur de utförsäkrade ska få någon hjälp – och ersättning.

De långtidssjuka kommer att belasta a-kassor som redan har långa handläggningstider. Fler arbetslösa, men framför allt nya regler från 2007 har ökat arbetsbördan.

– Våra handläggare uppskattar att varje ärende nu tar dubbelt så lång tid, säger Helena Wågberg vid Kommunals a-kassa. Många ärenden måste bedömas efter både de gamla och de nya reglerna.