Staten tjänar ungefär 500 miljoner kronor om året på den försämrade a-kassan för deltidsarbetslösa.

Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen redovisar vinsten i en rapport till regeringen. Men Eva Uddén Sonnegård, statssekreterare på arbetsmarknadsdepartementet, slår ifrån sig:

– Det här är en ingen besparingsåtgärd. Utgångspunkten är att ingen ska vara inlåst i deltidsarbetslöshet. Stämplingsfällan blev en kvinnofälla.

Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen (IAF) konstaterar att 10.000 deltidsarbetslösa blev av med sin a-kassa under ett drygt år efter att regeringen försämrade villkoren.

De flesta är kvinnor
Tre av fyra utförsäkrade är kvinnor. Två av tre är 40 år eller äldre. Majoriteten har deltidsstämplat i fyra år eller mer.

Men den viktigaste frågan lämnas obesvarad. IAF kan inte svara på om förändringen innebär att de deltidsarbetslösa arbetar mer eller mindre.

Den 7 april 2008 infördes 75-dagarsregeln. Den innebär att deltidsarbetslösa och timanställda blir utförsäkrade efter 75 dagar med ersättning från a-kassan.

Under de första 15 månaderna med 75-dagarsregeln, till och med den 30 juni i år, blev nästan 10 000 utförsäkrade. Därmed minskade statens utgifter för a-kassan med 700 miljoner kronor om året.

Nästan 6.000 av de utförsäkrade tillhör någon av LO-förbundens a-kassor.

En del sade upp sig och blev arbetslösa på heltid. Det ökade utgifterna för a-kassan med 200 miljoner kronor om året.

En halv miljard – minst
Statens nettovinst blev 500 miljoner kronor, men IAF varnar för att den siffran kan vara tilltagen i underkant. Nya studier krävs för att ge bättre svar.
Eva Uddén Sonnegård, på arbetsmarknadsdepartementet, kan inte heller svara om fler deltidare fått jobb på heltid sedan 2008.

Ett relativt stort antal deltidsarbetslösa har sagt upp sig och blivit arbetslösa på heltid. Är det önskvärt?

– Det är önskvärt att människor får heltidsjobb och inte går år ut och år in på halvtidsjobb. Samtidigt som vi satte gränsen 75 dagar, det vill säga 150 dagar om man arbetar halvtid, introducerade vi ett nystartsjobb på heltid. Om arbetsgivaren inte ens med en subvention är villig att anställa en person på heltid, tycker jag att det är bättre att söka heltidsjobb, säger Eva Uddén Sonnegård.

Vem har lättast att få ett heltidsjobb: den som är arbetslös eller den som arbetar deltid?

– Uppenbarligen får man inte ett heltidsjobb om man jobbar halvtid, eftersom många människor har gått 15 år och mer på ett halvtidsjobb.

Ska timvikarier säga upp sig för att få fasta jobb på heltid?

– Det är upp till arbetsgivaren att göra en ordentlig bemanning och inte utnyttja människor att jobba som springvikarier på deltid. Väldigt många kommunalanställda arbetar jobbar så här, men jag tror inte att de vill ha den tillvaron.

Ska det inte finnas några springvikarier?

– Det är inget som jag kan ha några åsikter om. Det är upp till arbetsgivaren att sköta bemanningen. Men att någon ska gå som springvikarie i kanske tio år är inget som jag förordar.