Linköping stänger vägen till fast jobb
Linköpings kommun ska låta bemanningsföretag ta över timvikarierna i grundskolan och förskolan.
Det är innebörden i ett förslag till politikerna i Linköping. I februari säger kommunstyrelsen sista ordet.
– De vill förhindra att barnskötarna blir inlasade, säger Britt-Louise Sundberg, avtalsansvarig inom området barn och utbildning på Kommunals sektion 3 i Linköping. Birgit Lundberg, vice ordförande i Lärarförbundets avdelning i Linköping, har samma uppfattning.
Thomas Brandin, utbildningsdirektör vid kommunledningskontoret i Linköping, håller inte med.
– Det handlar inte i förstone om att undvika las, utan det handlar om att höja kvaliteten, säger han.
Varsel dras tillbaka
I dag tar Linköpings kommun in korttidsvikarier på egen hand. I genomsnitt behöver förskolan 70 vikarier och grundskolan 30 vikarier om dagen, men vid toppar är siffrorna betydligt högre.
467 personer vikarierar mer eller mindre. 100 av dem är fast anställda och in går i en vikariepool. Knappt 370 går som timvikarier och kallas in vid behov av barn- och ungdomsförvaltningens centrala vikariehantering.
Många har vikarierat så länge att deras vikariat har övergått i fast anställning, enligt bestämmelsen i las om att vikariat ska bli fasta jobb efter två år.
Sedan den 1 januari 2008 har 120 personer blivit inlasade efter två år och fått fasta jobb på förskolor och fritidshem.
Det här ledde till att kommunen varslade 50 barnskötare om uppsägning i augusti, men nu är varslet på väg att dras tillbaka. I höst har det visat sig att vikarierna behövs.
Stängd väg
Vägen till fast jobb i kommunen stängs om vikarierna i stället anställs av bemanningsföretag. Det framgår klart och tydligt av tjänstemännens förslag till politikerna. En annan fördel, enligt förslaget, är att risken för felrekryteringar minskar.
Men det krävs inte bemanningsföretag för att hindra att vikarierna blir fast anställda. I höst har kommunen lasat ut vikarierna. När de närmar sig 721 dagar, det vill säga gränsen för fast jobb, är det stopp. Då får de inte vikariera mer.
Det är bara i Stockholm och Stockholms kranskommuner som bemanningsföretag förser skolor och förskolor med vikarier i stor skala.
Upphandling
Bemanningsföretagen dök upp i slutet av 90-talet och erbjöd sina tjänster. I dag har Stockholms stad avtal med nio olika bemanningsföretag.
– Men förslaget i Linköping innebär att kommunen ska sälja ut vikariehanteringen. Det har ingen annan kommun gjort, konstaterar Birgit Lundgren.
Om politikerna i kommunstyrelsen säger ja ska kommunen göra en upphandling. Målet är att skriva avtal med ett bemanningsföretag som tar över från och med höstterminen 2010.