Ingrid Karlsson har haft ett besvärligt år. – Flickorna i hemtjänsten är ljuspunkterna i tillvaron. Och det är roligast när Fia kommer. Vi har så mycket att prata om, säger hon. Fia Stenroos hjälper henne att smörja in foten.
 

Fia Stenroos måste få hoppa in minst 24 timmar i veckan — annars blir jobbet en förlustaffär.
— Om jag förlorar på att jobba måste jag tacka nej, säger hon.

Sedan i juni förra året är hon springvikarie i äldreomsorgen i Sparreholm i Sörmland. I maj blev hon utförsäkrad från a-kassan efter 75 dagar. Hon får inte stämpla som deltidsarbetslös längre.

Däremot kan hon få a-kassa på heltid, om hon inte arbetar alls under en hel vecka. Där går gränsen vid 300 dagar.

Det innebär att hon får ta en vecka i taget och se hur många timmar Flens kommun har att erbjuda. Hon behöver minst 24 timmar – annars går hon back.

– Det är inte kul att säga nej till jobb. Jag jobbar mycket hellre än jag går hemma. Och jag vet att det går ut över mina arbetskamrater om jag tackar nej. Det måste bli dyrare för kommunen att låta dem jobba mer än att ta in mig som vikarie, resonerar hon.

Semestervikarie
Själv begriper hon inte vad reglerna ska vara bra för.

– De gör det inte lättare för mig att få heltid, konstaterar hon.

Fia Stenroos är 29 år. Hon var semestervikarie på heltid hela sommaren. Under flera veckor i höst fick hon jobba heltid eller näst intill. Några veckor blev det mindre, men mer än 24 timmar.

Hon har bara sagt nej en gång. Det var under en vecka i september. Hon väntar fortfarande på pengarna från a-kassan.

Många telefonsamtal
Arbetsgivarintyget ställde till det. A-kassan hade missat att hon var kvar hos samma arbetsgivare och begärde in ett nytt arbetsgivarintyg. Det krävdes några telefonsamtal för att reda ut det.

Det har blivit åtskilliga telefonsamtal till a-kassan. Hon suckar över krångliga regler och papper, papper, papper.

– Jag måste ringa och fråga om allt. Jag är ingen pappersmänniska.

Hon betalar knappt 300 kronor i månaden till a-kassan. Om hon jobbar heltid en månad får hon ut ungefär 16 000 efter skatt, inklusive semesterersättning. Semester för egen del är inte att tänka på. Hon kan inte komma ihåg när hon hade semester sist.

Svår olycka
Fia Stenroos utbildade sig till hästskötare på gymnasiet. Hon har ridit sedan hon var fyra och började jobba med hästar så smått när hon var 14 år. Hon hann med att jobba hos olika travtränare, inklusive ett och ett halvt år hos Jimmy Takter i New Jersey, USA, och att köra ungefär 70 lopp på svenska travbanor innan en olycka satte stopp för karriären.

Det hände 2004. Hästen föll ihop medvetslös. Träningsvagnen välte. Hon bröt båda benen i underbenet och fick en lång spricka ner till fotleden i ett av benen. Hon gick gipsad i fyra och en halv månader efteråt. Sedan följde rehabilitering och en lång väg tillbaka.

Hon har fortfarande värk, men det är inget hon pratar om med stora bokstäver. Det skulle inte falla henne in att stanna hemma från jobbet på grund av värk.

– Det ordnar sig med värktabletter, säger hon – och så är det ämnet avslutat.

Fia Stenroos fick en dotter året efter olyckan. I tre år levde hon ensam med Mikaela, som nu är fyra år. Under tiden prövade hon på att jobba med hästar igen – och konstaterade att skadan satte stopp för det. Hon hann också med att jobba på dagis innan det blev äldreomsorgen.

Bra arbetskamrater
Pengarna räckte till livets nödtorft. Kläder till dottern gick före allt annat. Nu har hon flyttat ihop med en ny man. Ekonomin har blivit bättre på kuppen.

Hon jobbar en del på äldreboendet Åsen i Sparreholm, men det blir flest timmar i hemtjänsten. Hon vill ha en fast tjänst på heltid, men hon räknar inte med att det kommer att dyka upp någonting under det närmaste året.

– Jag trivs. Jobbet är kul och jag har bra arbetskamrater, berättar hon.

FAKTA / Deltidsarbetslösa
IAF har granskat a-kassan för deltidsarbetslösa från och med 2005 till och med den 30 juni i år. Under den perioden har antalet deltidsarbetslösa med a-kassa minskat från 95.000 år 2005 till 40.000 år 2009.
Under samma period har antalet heltidsarbetslösa med a-kassa minskat från 165.000 till 112.000.