”Vattenfalls vd oförmögen att lyssna”
Sekos två ledamöter lämnar Vattenfalls styrelse.
– Vi har inget förtroende kvar för Vattenfalls vd Lars G Josefsson. Vi har uttalat att han ska avgå. Han är oförmögen att lyssna på omgivningen. Han bryr sig inte ens om vad ägaren säger i olika frågor, säger Sekos ordförande Janne Rudén.
Vattenfalls tyska avtal och planerna på att sälja ut hela elnätet har fått kritik från alla möjliga håll.
– Särskilt nätfrågan är en jättefråga för oss. Vattenfall har inte lyssnat på oss och inte på ägaren. Då är det meningslöst att sitta i styrelsen. Det är en form av gisslantagande man ägnar sig åt när man driver ett företag på det sätt som Josefsson gör, anser Janne Rudén.
Unionen sitter kvar i styrelsen
Unionens representanter sitter kvar i bolagsstyrelsen. Motiveringen är att det ger insyn och möjlighet att påverka.
– Även om det finns en lag om styrelserepresentation så är företagen skyldiga att informera oss om utvecklingen enligt MBL. Så man kommer inte undan, säger Janne Rudén.
Han tycker att beslutet sätter lagen om styrelserepresentation i fokus. Det är inte säkert att de fackliga representanterna blir så värst mycket klokare av att sitta i styrelsen. ”Företagsledningarna äger informationen”, konstaterar Janne Rudén.
– Att sitta i styrelsen är ett av de svåraste fackliga uppdrag som finns. Det krävs en oerhörd integritet av de fackliga ledamöter som sitter i bolagsstyrelsen. De ska vårda företaget samtidigt som de lyfter fram medlemmarnas uppfattning och det förväntas att du får någon form av utfall för medlemmarna, förklararar han.
Han noterar att det enda i arbetsrätten som Svenskt Näringsliv inte vill ändra på är lagen om styrelserepresentation. Orsaken är helt enkelt att företagen har större nytta av lagen än facket i många situationer.
– Styrelserepresentationen kan vara ett förträffligt sätt att binda upp en facklig representant, säger han.
Andra avhoppet ur Vattenfalls styrelse
Seko lämnar en bolagsstyrelse för första gången på elva år. Senast det hände var 1998 och även då gällde det Vattenfall. Då var Carl-EriK Nyqvist koncernchef och Vattenfall hade varslat om stora uppsägningar.
– Då satt jag själv i styrelsen. De lyssnade inte på oss, så jag talade om det är meningslöst att sitta i styrelsen om ingen lyssnar. Jag kan ägna den tiden åt något annat, berättar Janne Rudén.
Han säger att avhoppet fick effekt. Inom loppet av en vecka hade Vattenfall lagt fram ett omställningssystem och tagit beslut om uppsägningsstopp två år framåt.