Utbildning är avgörande för att folk inte ska slås ut under krisen. Låt industriarbetare utbilda sig en dag i veckan med betalning från a-kassan, anser LO-ekonomerna.

Nej, krisen är inte över. Det akuta skedet är kanske avklarat och risken för en total finansiell kollaps är i stort sett borta. Men ännu är vägen lång till en stabil ekonomi, enligt LO-ekonomernas höstprognos.

Enligt rapporten är den svenska ekonomin kraftigt tudelad. Industrin upplever en djup kris, samtidigt som övrigt näringsliv har en mer normal lågkonjunktur.

Extra insatser
Det öppnar för extra insatser för att behålla industrin i Sverige, anser LO-ekonomerna, och lanserar tanken att industriarbetare under 2010 i stället för att sägas upp får utbilda sig en dag i veckan mot a-kasseersättning.

En sådan lösning skulle kunna omfatta 70.000 industriarbetare till en kostnad av två miljarder kronor.

– Eftersom industrin är påtagligt utsatt måste det till extraordinära stöd. Vi pekar fortsatt på att utbildningssatsningar är mycket viktiga och att vi på detta sätt kan skapa ekonomiskt stöd till dem, säger LO:s chefekonom Lena Westerlund.

Arbetslösheten blir nästan nio procent nästa år och knappt tio procent 2011, enligt LO-ekonomerna, som också tror på en längre kris på arbetsmarknaden än vad regeringen räknar med.

Låg ränta
Den utdragna återhämtningen gör att Riksbanken håller räntan låg under lång tid. Därmed finns inte mycket mer att göra med penningpolitiken, det vill säga med räntevapnet.

Resten faller under politiska beslut, och här är LO-ekonomerna mycket kritiska.

– Det är framför allt en trög vändning internationellt som gör vår exportutveckling trögare än vad vi tidigare trott.

– Därför är det ännu viktigare med en effektiv finanspolitik. Riksbanken har gjort sitt.

För lite och fel
Regeringens insatser mot krisen har både varit för små och felriktade, anser LO-ekonomerna.

I stället för att satsa resurser på tillfälliga verkningsfulla insatser har regeringen valt att generellt minska statens inkomster med stora skattesänkningar.

Först 2011 kan tillväxten vara tillbaka på samma nivå som före krisen, och både import, export och investeringar väntas då öka.

Lönerna kan höjas med omkring tre procent både 2010 och 2011, vilket är förenligt med att företagens vinster återhämtar sig, anser LO-ekonomerna.

Men hushållens reala disponibla inkomster kommer inte att öka lika mycket, främst genom den låga sysselsättningen.

– Vi har inte gjort en prognos om att lönerna ska öka med tre procent, det är endast ett antagande. Men vi måste upprätthålla de nominella löneökningarna.

– Nu har debatten handlat om att lönebildningen ska bära krisen, och det är helt orimligt. Det är viktigt att upprätthålla efterfrågan, och där vi måste ha draghjälp från offentlig konsumtion, stärkta a-kassareformer och att stärka de svaga hushållen med en höjning av bland annat barnbidraget, säger Lena Westerlund.


FAKTA / Några av förslagen

Stärkt a-kassa med höjda ersättningsnivåer och sänkta avgifter. Höjt barnbidrag, flerbarnstillägg, bostadsbidrag och bostadstillägg för pensionärer.
Ytterligare 15 miljarder kronor 2011 till kommuner och landsting. Mer långsiktig budgetlagstiftning, så att kommunerna lättare kan behålla sin servicenivå genom hög- och lågkonjunkturer.
Arbetsmarknadspolitiska program och förmedlingsverksamhet bör stärkas med ytterligare 13 miljarder kronor under 2010 och 2011. Satsning på längre utbildningar under lågkonjunkturen. Förstärkning av det ordinarie utbildningssystemet.
”Krisavtal” eller andra extraordinära stöd för industrin under 2010 där alla parter är med, även staten.
Mer omfattande men tidsbegränsat rotavdrag.