Ett stopp för att kringgå las
LO kräver att facket ska få större inflytande över inhyrning av personal. Fackens mål är att arbetsgivare ska stoppas om de försöker kringgå lagen om anställningsskydd.
LO-förbunden har enats kring tre krav utöver lönenivåerna och den nya jämställdhetspotten inför vinterns stora avtalsrörelse. Förbunden har lovat att hjälpa varandra att få igenom dem.
Större makt när bemanningsföretag ska anlitas är ett av kraven.
– Det handlar om rättssäkerhet och att behålla tryggheten i anställningsskyddet, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.
Absolut makt
Bakgrunden är att en arbetsgivare helt på egen hand bestämmer om det råder arbetsbrist – och det är saklig grund för uppsägning. När personal sägs upp ska detta dock ske enligt regler om turordningen. Och de som blir uppsagda har sedan företrädesrätt till återanställning under nio månader.
Men om en arbetsgivare hyr in personal så snart anställda har sagts upp – och struntar i dem som har återanställningsrätt – så förlorar anställningsskyddet sin betydelse.
Ett exempel är när 33 anställda på Systembolagets dotterbolag Lagena varslades om uppsägning i maj, företaget ville ha mer ”flexibel” bemanning på sitt lager i Jordbro, söder om Stockholm. De anställda fruktade att många av dem skulle ersättas av inhyrd personal och gick därför i vild strejk.
Bekymrade arbetsgivare
Tomas Undin, biträdande förhandlingschef hos Teknikföretagen, vill att facket ska utveckla sitt krav, men han säger också:
– Vi är bekymrade över kravet. Även efter en uppsägning sker variationer i produktionen. Det blir rörigt och extra personal kan behövas borde korta och långa perioder. Att då spärra ut bemanningsföretagen fungerar inte.
FAKTA / 50 000 är bemanningsanställda
50 000 personer är anställda i bemanningsföretag. En tredjedel arbetar i LO-yrken, resten är tjänstemän.
Det finns ett LO- och ett tjänstemannavtal för uthyrda. Runt en tiondel av de bemanningsanställda är anställda av företag utan kollektivavtal.