Hemliga löner för tjänstemän
Jag tycker att erfarenhet ska kunna ge lönepåslag. Det borde inte vara utbildning som ger rejäla lönelyft, säger Marie Fransson. |
För Unionens medlemmar på Bravikens bruk har de lokala lönerna just blivit klara. Men hur pengarna har fördelas är okänt för medlemmarna. Lönerna är hemliga och individuella.
Tjänstemännen på pappersbruket utanför Norrköping fick dock inget utöver det centrala avtalet, det vet alla om nu när vinterns stora avtalsrörelse kan börja.
Unionenklubbens ordförande Peter Olsson säger att de lokala löneförhandlingarna väl gick som de brukar. Klubben fick igenom bättre höjningar för några, medan fick ge med sig när det gäller andra.
Någorlunda nöjd
För första gången på länge är Marie Fransson någorlunda nöjd med sitt påslag. Hon fick drygt dubbelt så mycket som individgarantin.
– Jag hade inte förväntat mig så mycket, säger hon.
Marie Fransson arbetar som inköpsadministratör. Hon har varit missnöjd länge. Har tagit på sig mer arbetsuppgifter och arbetat hårdare, men det har inte synts i lönekuvertet.
Vad hon vet så var det hennes chef som föreslog årets höjning. Facket vill egentligen att hon ska upp ännu mer.
Individuella samtal
Inför varje lönerevision har cheferna samtal med alla tjänstemän. De gör sedan löneförslag, som facket får titta på. Fackets strävan är att korrigera dem som ligger för lågt och att försöka se till att stora påslag tas vid sidan av potten. När fack och arbetsgivare är överens får de anställda veta sin nya lön. Om någon då är missnöjd kan facket försöka rätta till det.
Marie Fransson har väl aldrig riktigt försökt påverka sin chef när det gäller lönen. Men hon tycker att erfarenhet och ansvar inte värderas tillräckligt högt. Hennes känsla är att de som har hög utbildning lätt får stora påslag.
Klubbordförande Peter Olsson tycker det är svårt att hitta en rättvis bedömning av tjänstemännens arbetsinsatser. Det saknas ett bra värderingssystem.
Lotta Waernqvist har ännu inte fått besked om sin löneökning. Hon är tekniksamordnare för elmotorerna på pappersbruket.
– Jag tycker det är viktigt med jämställdhet och öppenhet om lönerna, säger hon.
Hon tror att det är svårt för kvinnor att komma upp i samma löner som männen i tekniska jobb. Öppenhet skulle vara bra för att ge en bild av hur var och en ligger i lön.
25 varslade
Företaget har varslat 25 tjänstemän om uppsägning. Det är första gången ett stort varsel riktas mot dem. Marie Fransson konstaterar bara att hon har så mycket att göra att hon inte hunnit tänka på varslen än.
– Om jag inte får vara kvar finns det väl andra möjligheter. Det finns nog andra som vill anställa mig, säger Lotta Waernqvist som inte heller är orolig.
Håkan Andersson är laboratorietekniker och sitter i klubbstyrelsen. Han berättar att det fackliga intresset är lågt bland tjänstemännen. Mycket få kommer på möten och nästan ingen reagerar när klubben informerar om något. Det händer dock att medlemmar tackar för att klubbstyrelsen arbetar fackligt.
"Dela på jobben"
Bland tjänstemännen finns ingen känsla av att varslen på bruket kommer påverka vinterns avtalsrörelse.
Lotta Waernqvist vänder sig mot att arbetsgivarna inte vill ge några centrala lönepåslag. Hon tror inte det skulle ge några fler jobb. Och klubbordföranden Peter Olsson tycker att det är viktigt att begränsa övertidsuttaget som ett sätt att behålla jobben.
– Vi måste dela på jobben som finns kvar, säger han.
FAKTA / Bravikens bruk
Bravikens bruk hör till Holmen Papers och ligger vid Bråviken utanför Norrköping. Strax under 200 tjänstemän jobbar där, och cirka hälften av dem är med i Unionen. Ungefär lika många är sammanlagt med i Ledarna och Sveriges Ingenjörer.
Unionen organiserar allt från postbud till chefer. Klubbmedlemmarnas löner ligger mellan 20.000 och 50.000 kronor i månaden.
I den senaste lönerevisionen låg lönepåslagen mellan 1,5 och 5 procent. Fyra av Unionenklubbens medlemmar förhandlade själva. Alla fyra är chefer och klubbordförandena känsla är att de fick ungefär lika mycket som de andra.
FAKTA / Unionen
Yrkesgrupper: Alla privatanställda tjänstemän utom de inom bank och finans
Antal medlemmar: 400 000 (varav 115 000 i industrin)
Könsfördelning
45 procent kvinnor
55 procent män
Bland unionarna i industrin är 33 procent kvinnor
Andel under 30 år: 11 procent
Organisationsgrad: 60 %
Ordförande: Cecilia Fahlberg
Avtalsansvarig: Niklas Hjert
Antal avtal som ska förhandlas om i vinter: Drygt 90
Motparter: Nästan alla privata arbetsgivarorganisationer