Livet i trerummaren på Mörbyhöjden i Danderyd har helt enkelt gått vidare som vanligt för Evamari Hådén och Roger Olsson.
 

De har ökat amorteringarna på lånen. Och sonens tennis får kosta vad den vill. Men Evamari Hådén och Roger Olsson känner inte att de är krisårens vinnare.

– Jag tycker ju att vi har det bra, säger Roger Olsson. Men … vi bor i Danderyd. Vår son har kompisar som har mer.

– Kanske äter vi lite bättre än förr, funderar Evamari Hådén. Men jag har inte känt att ”oj, nu har vi pengar över”.

 

Läs också: Artikeln "Mer till dem som redan har" 2009-11-06

Läs också: Artikeln "De känner krisen inpå skinnet" 2009-11-06


Läs också: Artikeln "Plus och minus i krisens Sverige" 2009-11-06

   

Livet i trerummaren på Mörbyhöjden i Danderyd har helt enkelt gått vidare som vanligt. Evamari kör pendeltåg och sjunger i kör på fritiden. Roger Olsson, chefstränare i Vallentuna tennisklubb, har perioder då han nästan bor i tennishallen, men är ändå glad att han kunde sluta som målare och göra sin hobby till yrke.

Och sonen Robin, som går i nian, fyller sitt rum med medaljer och pokaler från olika tennistävlingar. Det är redan översållat av priser  Han har varit med i tennishallen sedan han var fyra år, och fick sova i en sovsäck framme vid nätet medan pappa spelade och mamma jobbade kväll.

Tryggt
Krisen, som har betytt oro och grusade planer för många, har liksom gått familjen förbi. Stockholmståg har ett flerårigt kontrakt på pendeltågstrafiken i Stockholms län, och intäkterna är säkra. Nedskärningar har aldrig diskuterats – tvärtom anställs nya förare.

Även Rogers tränarjobb känns säkert. Och åtminstone med LO-mått har familjen bra inkomster. Efter två års anställning tjänar förarna på Stockholmståg 32.647 kronor i månaden. Med ob och andra tillägg brukar Evamari få 34.000 före skatt. Roger tjänar 24.000.

Därmed kan båda två tillgodogöra sig jobbskatteavdraget, som har givit familjen närmare 3.000 kronor mer i månaden att leva för.

 

Sänkta räntor
Eftersom Evamari Hådén och Roger Olsson har lånat till både bostadsrätten och ett fritidshus på Tranholmen i Danderyd, totalt 1,3 miljoner, har de också tjänat på att räntor och fastighetsskatt har sänkts.

Att inkomstskatten har sjunkit tycker sig Evamari och Roger inte ha märkt, men lägre räntor har gjort skillnad.

– I tio års tid var räntan på sommarstället 13,75 procent, säger Roger Olsson. Nu när räntorna är lägre amorterar vi mer. Kan vi fortsätta att betala av på lånen som i dag är vi skuldfria när vi går i pension.

Bo måste man, men lägenheten och sommarstället, är förstås också investeringar som ökar i värde. Rogers hantverkskunnande syns i hallen, där golvet fått personlig stil med schackbräde och tennisplan i rutmönstret. Och i badrummet, som har både bastu och massagebadkar.

 

Tvivlar
Sänkt inkomstskatt för dem som arbetar, men inte för arbetslösa och sjuka, är kärnan i regeringens jobbpolitik. Evamari Hådén tror inte att det fungerar.

– Nej, vem vill anställa en långtidssjuk 60-åring?

På frågan hur familjen skulle klara sig om hon och Roger tvingades att byta lönen mot a-kassa svarar Evamari:

– Det skulle inte gå, vi skulle bli tvungna att sälja något.

En skugga far över ansiktet när hon tänker tanken till slut.

– Det fick väl bli fritidshuset. Nej, det där var inte roligt att tänka på.