Fackförbundet Handels och köpruschen under påsken nästa vår kan komma att bli LO:s reservutgång i avtalsrörelsen. Enigheten är stor att industrin ska sluta det första avtal, men om det inte fungerar behövs en annan lösning.

LO:s avtalssekreterare Per Bardh har sagt att det inte är säkert att det blir industrin som sätter märket i avtalsrörelsen. Till LO-Tidningen har han sagt att alla dörrar står öppna om industrifacken inte lyckas få ett avtal på en rimlig nivå. LO vill dock att den internationellt konkurrensutsatta sektorn ska försöka sluta det första avtalet – samtidigt som facket absolut vill se ett normerande avtal innan avtalen löper ut den sista mars.

Behöver reservutgång
Krisen har slagit hårdast i industrin och där är tongångarna inför avtalsrörelsen ockaå hårda. IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä är inne på samma tankegångar som Per Bardh.

– Inom LO är vi eniga om att industrin ska sätta märket. Vi kan dock inte vara helt säkra på att det går. Våra motparter kanske inte är mogna för det. Det är möjligt att det inte går att skriva avtal med dem. I det läget behöver vi en reservutgång, säger Veli-Pekka Säikkälä.

Han säger att enigheten bland LO-förbunden vuxit sig stark när arbetsgivarna pressat på. Det syns inget av de motsättningar och munhuggande som funnits mellan LO-förbunden inför tidigare avtalsrörelser.

Plan: Påskstrejk
Det finns ännu inga beslut om reservplanen. En möjlighet är att Handels får ta ledningen och ordna det första och normerande avtalet.

– Man vet aldrig hur det blir, men vi är mentalt förberedda på att vi kan vara tvungna att gå först i avtalsrörelsen. Om det krävs en konflikt för att få avtal så genomför vi en konflikt, säger Handels avtalssekretare John Haataja.

Även han pekar på att LO-förbunden står tätt tillsammans. Han berättar också Handels ständig jobbar med konfliktförberedelser både lokalt och centralt inom förbundet. Det handlar bland annat om vilka områden och vilka företag som ska tas ut i konflikt.

Till skillnad från i industrin går det mycket bra för företagen inom detaljhandeln. Den möjliga konflikt, som John Hataaja pratar om, förläggs troligen till nästa års påsk. Påsken ligger i början av april, och då har avtalet gått ut och facken är inte längre bundna av fredsplikt.

Under förra avtalsrörelsen ledde hot om konflikt under påsken till genombrott för den dåvarande jämställdhetspotten. Detaljhandels anställda fick tre procentenheter högre påslag än industrifackens medlemmar.

Förbjöd avtal
Bakgrunden är aningen märklig.

Handels var överens med arbetsgivarna i Svensk Handel om ett avtal. Svenskt Näringsliv förbjöd då sitt medlemsförbund Svensk Handel att skriva på och hotade med höga böter. Facket varslade om konflikt under påskhandeln. Efter olika turer skrev Svensk Handel på avtalet.

Även om det aldrig sades rent ut så var det uppenbarligen Svenskt Näringsliv som backade inför hotet om strejk under den lukrativa påskhandeln.