Långtidssjuka förlorar ersättning
– Stora grupper av långtidssjuka riskerar att få perioder helt utan ersättning när de lämnar sjukförsäkringen nästa år, varnade Försäkringskassans generaldirektör Adriana Lender vid riksdagens utfrågning i dag, torsdag.
Den mest uppenbara risken gäller dem vars dagar med ersättning från sjukförsäkringen tar slut, och som är för sjuka för att delta i introduktionsprogrammet för långtidssjuka, som Arbetsförmedlingen startar vid årsskiftet.
Regeringens förslag är att de som är för sjuka ska skrivas ut från introduktionsprogrammet (där de kan få aktivitetsstöd) efter 30 dagar. Men till sjukförsäkringen får de komma tillbaka först efter tre månader.
– Under mellantiden står de helt utan ersättning, konstaterar Adriana Lender.
Ingen ersättning
Ett annat problem är att tio procent av dem som har tidsbegränsad sjukersättning, och som snart åker ut ur sjukförsäkringen, saknar sjukpenninggrundande inkomst. De blir utan ersättning dag de ansöker om sjukpenning på nytt.
– Försäkringskassan befarar att det uppstår glapp i ersättningen när människor förs över till Arbetsförmedlingen vid årsskiftet, fortsatte Adriana Lender. Det kan till exempel bero på att prövningen av olika sjukpenningformer tar tid, och på långa handläggningstider hos a-kassorna.
Drygt 50.000 personer kommer att lämna sjukförsäkringen nästa år, inte därför att de blivit friska, utan därför att den maximala tid de kan få ersättning löper ut. Försäkringskassan har bedömt att en tredjedel av dem återkommer till sjukförsäkringen, då de är för sjuka för arbetsförmedlingens åtgärder.
Den prognosen, som är mycket osäker, har regeringen tolkat positivt: ”Två av tre hittar alltså tillbaka till arbetsmarknaden”.
Sämre prognos
Vid socialförsäkringsutskottets öppna utfrågning i dag skruvade Adriana Lender ner optimismen. Hon jämförde med det samarbete som Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen redan har kring den grupp långtidssjuka som har de bästa förutsättningarna att återgå till arbetslivet.
– Det har varit framgångsrikt: 35 procent av dem lämnar sjukförsäkringen och återgår till arbete, arbetsmarknadspolitiska åtgärder eller utbildning.
– Men den grupp som nu förs över till Arbetsförmedlingen har sämre prognos, är antalsmässigt tre gånger så stor som den som vi har samarbetat kring årligen, och kommer att få insatser 90 dagar i stället för upp till tolv månader.
Hinner inte med
De nya reglerna i sjukförsäkringen gäller från årsskiftet – men riksdagsbeslutet om dem fattas först i december. Brådskan gör att Försäkringskassan befarar en anhopning av ansökningar som till stor del kommer att behöva avslås.
– Jag befarar att glapp i utbetalningar och förlust av ersättning riskerar att skada tilltron till socialförsäkringarna, sa Adriana Lender.