Kvartersvärden som lärt sig att våga fråga
Kvartersvärden Henrik Gustafson arbetar bland Rambergsstadens 1.200 lägenheter på Hisingen i Göteborg. |
I åtta fall av tio där en man dödar en kvinna sker mordet i ett hem. Yrkesgrupper som rör sig i folks hem borde därför lära sig mer om detta våld, ansåg Brottsförebyggande rådet i Göteborgsstadsdelen Lundby. Till exempel fastighetsskötare.
Så väcktes initiativet till kursen Våga Fråga! En av dem som gått kursen är kvartersvärden Henrik Gustafson som arbetar bland Rambergsstadens 1.200 lägenheter på Hisingen i Göteborg.
Hans arbetsplats är andra människors hem. Och trots att mäns våld mot kvinnor oftast sker i just ett hem, blev kursen en rejäl ögonöppnare.
– Jag visste ju att det förekom. Men inte riktigt omfattningen, och hur man kan agera. I dag har vi verktyg. Och jag har en annan grundsyn. När jag ser en sönderslagen dörr tänker jag inte enbart fest.
I verktygslådan finns bland annat en lathund – en laminerad lapp med viktiga telefonnummer som han och hans kolleger alltid bär på. Det är nummer till polis, socialtjänst och olika organisationer som arbetar med mäns våld mot kvinnor.
Fysiskt och psykiskt våld
För tre veckor sedan plockade Henrik Gustafson upp lathunden och ringde organisationen Terrafem: Det var en manlig hyresgäst som med sin son kom ner till boservicekontoret. De hade blivit slagna av frun/mamman i familjen som dessutom använt kniv.
Terrafem, som kan hjälpa människor på olika språk, kunde bistå med en tolk som behärskade persiska vilket underlättade kommunikationen med socialtjänsten. Polisen var inget alternativ för den här mannen som skämdes otroligt mycket, säger Henrik Gustafson.
Att en kvinna blir slagen är inget han stött på under sina 21 yrkesår.
– Nej, det jag sett är mer psykiskt våld. Att mannen tar över när jag kommer in och kvinnan får sitta vid köksbordet, men inte öppna munnen.
Men hur skulle du närma dig en person om du misstänkte våld?
– Man får försöka ta sig in i lägenheten genom att säga att man vill kolla något. Värmesök är en klassiker. Är kvinnan ensam hemma kan man kanske ställa en fråga.
Uppdatering
Henrik Gustafson säger att han skulle kunna gå samma kurs igen, ”man behöver ständig uppdatering”. Kursen sprids just nu till fastighetsskötare landet runt. Men han skulle gärna se en breddning.
– Arbetslösheten är hög här – och fylla, narkotika, dödsfall, självmord och människor som psykiskt är på botten finns varje dag. Där jag tidigare jobbade i centrala Göteborg hade vi max ett sådant fall att jobba med. Det finns mer att lära.
Trots tragedier tycker han att han har världens bästa jobb.
– Det kanske låter konstigt med all misär. Men jag kan genom att förmedla trygghet genom att visa att människor kan få det bättre.