Fack och handikappade kritikska
De nya reglerna i sjukförsäkringen drabbar sjuka människor ekonomiskt och äventyrar rättssäkerheten, befarar LO, TCO och flera handikapporganisationer.
Reglerna, som träder i kraft den 1 januari, är sista ledet i regeringens reform av sjukförsäkringen. Det tidigare steget, rehabiliteringskedjan, innebär att arbetsförmågan prövas vid bestämda tidpunkter, och att tiden med sjukpenning begränsas. Regeringen har nu lagt fram förslag om vad som ska hända med dem som åker ut ur sjukförsäkringen.
– Redan det första steget innebar att oklara begrepp fördes in, sa Julia Pietrek, jurist vid LO-TCO Rättsskydd, när riksdagens socialförsäkringsutskott i dag höll en öppen utfrågning om reformen.
– Vilken ersättning du får kan bero på om det finns ”synnerliga” skäl, eller om du är ”allvarligt” sjuk. Vi har fått parallella system inom sjukförsäkringen med 75 respektive 80 procents ersättning.
Svårtolkat
Från årsskiftet växer floran av svårtolkade begrepp:
Så kallad förlängd sjukpenning, som är på 75 procent, ska normalt inte kunna betalas i mer än 550 dagar. Men visar sig någon för sjuk för att gå över till Arbetsförmedlingens aktiviteter öppnas nya undantag: och det gäller för personer som vårdas på sjukhus, personer som på grund av sjukdom har fått en ”avgörande” förlust av verklighetsuppfattningen och förmågan att orientera sig, och för sjuka vars sjukdom ”allvarligt” skulle försämras av återgång till arbete eller deltagande i ett arbetsmarknadspolitiskt program.
Utrymmet för tolkningar och bedömningar växer.
– Vi anser att ingen som blir sämre av att arbeta ska behöva göra det, kommenterar Ingrid Burman, Handikappförbundens samarbetsorgan. Alltså inte bara de som försämras ”allvarligt”.
Motverkar arbetslinjen
LO-TCO Rättsskydd anser det principiellt fel att personer som beviljades sjuk- och aktivitetsersättning före den 1 juli 2008 mitt under sin sjuktid förlorade möjligheten att återuppliva sin gamla sjukpenninggrundande inkomst om de skulle må bättre och anmäla sig som arbetssökande hos arbetsförmedlingen.
– Om du som arbetssökande bryter båda benen och inte kan arbeta, så får du alltså ingen sjukpenning. Den möjlighet att återkvalificera sig som införs vid årsskiftet råder inte bot på det.
Fler företrädare för handikapporganisationer anser att de fasta tidsgränserna i sjukförsäkringen, med en definitiv bortre parentes, motverkar arbetslinjen.
– Många av våra medlemmar arbetar på halvtid, säger Anne Carlsson vid Reumatikerförbundet. Hittills har de kunnat komplettera med sjukpenning på halvtid. När de nu fasas ut ur sjukförsäkringen försvinner den möjligheten. Den gruppen har glömts bort, och det är djupt olyckligt.