Det är viktigt att vinna val. Men om valvinsterna sker på bekostnad av grundläggande värden går man vilse. Och val vinns inte – som dagens valstrateger tycks tro – genom att tillfredsställa alla väljarnas motstridiga önskemål. Val och långsiktigt ledarskap vinner man genom att leda.

Ett område där socialdemokratin har gått rejält vilse är energi- och klimatpolitiken.

I stället för att utveckla en egen energi- och klimatpolitik, baserad på fakta, har socialdemokratin anammat populistiska ståndpunkter som de så kallade miljövännerna har  intagit. Ståndpunkter som ofta strider mot både sunt förnuft och naturlagar.

De miljarder som satsats på etanolproduktion och vindkraft är i praktiken bortkastade. Höghastighetståg är ett stolleprov ur klimatsynpunkt.

Effektivisering
Ska vi klara klimatfrågan har vi inte tid och råd att slösa bort våra resurser på populism. Då måste vi se fakta i vitögat och vidta de åtgärder som ger den största effekten per satsad krona.

Den första åtgärden i arbetarrörelsens energipolitik borde naturligtvis vara energieffektivisering i både hushåll och industri.

Mest klimateffekt per satsad krona ger så kallade passivhus, det vill säga hus som varken behöver värmas på vintern eller kylas på sommaren. Tekniken är känd och fungerar.

De subventioner som nu läggs på en meningslös och dyr utbyggnad av vindkraft borde i stället läggas på ny- och ombyggnad av fastigheter så att de kommer så nära passivhus som det är möjligt.

Håll nere topparna
I stället för att stimulera utbyggnad av solfångare, som bara ger Sverige energi under de årstider då vi ändå har överskott på energi, borde regeringen besluta om att elmätarna ska debitera vad el kostar vid varje enskilt tillfälle. Det skulle hålla nere topparna i elförbrukningen och hålla slöseri borta, både hos konsumenter och producenter av el.

Effektivisering gör att vi inte behöver bygga ut så mycket energiproduktion, vilken energiproduktion vi än väljer.

Just nu rusar världen iväg för att introducera elbilar. Trots att batteritekniken är långtifrån färdig.Trots att även elbilar tar plats, krockar och kör ihjäl människor.

Sverige borde i stället satsa på att utveckla, införa och exportera en helt ny generation av generellt trafiksystem i tätorterna. En svensk uppfinning, Flyway, gör det möjligt att flytta upp all tätortstrafik från gatorna, automatisera den och driva den från elnätet. Eftersom tätortstrafiken är den mest miljöskadliga och mest klimatfientliga vore det en bättre åtgärd än att införa elbilar.

Sverige inget föregångsland
Talet om Sverige som föregångsland är struntprat. Sverige ligger i utkanten av världens bebodda områden. Våra lösningar passar inte alls i de länder som ligger längre söderut och som dessutom är de värsta klimatsyndarna.

I Sverige är solenergi värdelös. I Texas, där energiförbrukningen toppar när solen steker och husen måste kylas, kan solenergi vara en viktig del av lösningen på energiproblemen. Med kyla från solenergi skulle det bli balans i systemet.

Det är dock en obehaglig naturvetenskaplig sanning att den så kallade flödande energin är så utspridd att den blir orimligt dyr att samla ihop – och att det också krävs mycket miljöförstöring för att samla ihop en användbar mängd flödande energi.

Ska vi få en rimlig kompromiss mellan välfärd och miljöskydd krävs det att vi människor utnyttjar den energi som naturen hjälpt oss att koncentrera och där utnyttjandet inte leder till storskalig miljöförstöring. Det gäller till exempel vattenkraft och kärnkraft.

Ny teknik krävs
I Sverige tycks många inbilla sig att de problem som den första generationen kärnkraft orsakat kommer att försvinna bara vi stoppar ner avfallet i jorden. Det leder till att vi nu tänker bygga världens första plutoniumgruvor.

Kärnkraftens problem kan bara lösas med bättre kärnkraftsteknik, teknik som utnyttjar hela energiinnehållet i bränslet och där avfallet ställer rimliga krav på hanteringen.

Den tekniken finns i dag i laboratorieskala. Reaktorerna är av en helt ny typ som inte kan drabbas av härdsmältor och där 98 procent av uranets energi utnyttas (jämfört med 4–5 procent i dag). De här reaktorerna skulle kunna ”bränna upp” både dagens kärnavfall och atombomber.

En ny upparbetningsprocess, kallad Pyro, eliminerar möjligheten att göra atombomber av kärnbränslet och gör alla transporter av högaktivt bränsle onödiga.

Avfallet från den nya processen består av ämnen som bara är farliga om man sväljer dem och som avklingar till samma nivå som den naturliga bakgrundsstrålningen på 500 år.

Fredlig teknik
Denna nya kärnteknik vore bra för både freden och klimatet. Och tekniken skulle kunna vara klar att introducera om cirka 30 år.

Ingenjörer får gärna tro att de kan bryta mot naturlagarna. Det leder till vetenskapliga genombrott.

Politiker som försöker stifta naturlagar, eller som tar beslut i strid mot naturlagarna, kan bara åstadkomma sammanbrott.

Dagens svenska energipolitik är ett intellektuellt sammanbrott. Det är bara en tidsfråga innan den leder till politiskt och ekonomiskt sammanbrott om den tillåts fortsätta.
 

 

Per Åhlström
Journalist och samhällsdebattör (S), författare till boken ”Tänk Kallt– kylig politik
mot varmt klimat”