Facket kan tvingas fara runt i Europa för att förhandla med företag som tillfälligt är i Sverige. Det är en urholkning av den svenska modellen varnade Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet i en riksdagsdebatt om tjänstedirektivet.

I dag, onsdag, beslutade riksdagen att ändra svenska lagar så att EU:s tjänstedirektiv kan införas strax före årsskiftet.

Läs också: Artikeln ”Lagändring stjälper tjänstedirektiv” 2009-08-28


Läs också: Artikeln ”Arbetsmiljöverket glömdes bort” 2009-08-28

Det är en lång rad förändringar och anpassningar som behövs göras i den svenska lagstiftningen för att den ska hänga ihop med de andra EU-länderna.

Reglerat i filiallagen
Ett förslag är att ta bort de krav som finns i dag på att utländska företag som är här tillfälligt måste ha en representant i landet. Det finns reglerat i filiallagen som förändras i och med dagens riksdagsbeslut.

Saco, TCO och LO är oroliga för att det kan leda till lönedumpning och att utländska arbetare blir skyddslösa i Sverige.

Under debatten i riksdagen var förändringen i filiallagen en fråga som oppositionen återkom till gång på gång.

– Jag tycker att det är anmärkningsvärt att regeringen inte lyssnar på LO, TCO och Saco. De representerar fyra miljoner löntagare, sa Eva-Lena Jansson.

– De fackliga rättigheterna som vunnits under många års kamp urholkas, varnade vänsterpartisten Kent Persson.

Problem för facken
Miljöpartisten Per Bolund påpekade att det kan bli problem för facken att få tag på arbetsgivare att förhandla med.

– Ska facket ge sig ut i Europa och jaga rätt på arbetsgivarna, undrade han.

Från borgerligt håll var svaret att oppositionen målade en för mörk bild.

Folkpartiets Karin Pilsäter pekade i stället på alla fördelar som finns med EU:s tjänstedirektiv. Att det blir lättare för svenska tjänsteföretag att söka sig ut på en internationell marknad och att företag och privatpersoner i Sverige kan erbjudas fler tjänster av företag från andra länder.

Karin Pilsäter höll med att det finns risk att det kan bli ett problem då utländska bolag som är här tillfälligt inte längre behöver en svensk representant. Samtidigt tyckte hon att oppositionen gjorde en för stor sak av förändringen.

– Vi vill inte göra en bifråga till en huvudfråga, sa hon.

Nödvändig förändring
Karin Pilsäter betonade att det inte var fackets förhandlingsrätt som var hotad och att en förändring är nödvändig för att anpassa den svenska lagstiftningen till EU.

Om det blir problem tar vi hand om det senare, var svaret från de borgerliga partierna. De hänvisade även till en kommande utredning som ska hantera de problem som kan uppstå.

Det fick Miljöpartiets Per Bolund att reagera.

– Det känns inte som en särskilt seriös politik, sa han.

– Det är som att sätta en tändsticka mot ett hus för att sedan släcka. Det vore bättre att inte tända alls.