Industrin kanske inte går först
Det är inte säkert att det blir industrin som sätter märket i årets avtalsrörelse.
– Jag utesluter ingenting. Om inte industrin får till ett avtal på rimlig nivå så står alla dörrar öppna, säger LO:s avtalssekretare Per Bardh.
– Vi har uttryckt det så att det är önskvärt att någon inom den internationellt konkurrensutsatta sektorn prövar att gå först, men vi har också ett stort behov att komma till en överenskommelse i tid innan avtalen löper ut i mars april, uppger han.
2,6 – eller 620
I dag, måndag, fastställde LO:s styrelse de gemensamma kraven. De innebär löneökningar på minst 620 kronor per månad och heltidsanställd, dock lägst 2,6 procent räknat på avtalsområdets genomsnittsförtjänst.
Därutöver kräver LO en jämställdhetspott på minst 125 kronor per månad och heltidsanställd. Den ska tillfalla avtalsområden där genomsnittslönen är lägre än 21.300 kronor per månad.
LO kräver också att lägstalönerna ska följa löneutvecklingen – det vill säga höjas med 620 kronor per månad eller 2,6 procent.
– De krav som vi har lagt är ansvarsfulla och tar hänsyn till samhällsekonomin, säger Per Bardh.
Högre lyft i butiker
Årets modell av jämställdhetspotterna ger kvinnodominerade yrkesgrupper större lönepåslag än mansdominerade. Det betyder något högre lönelyft i handeln och kommunerna än i industrin.
IF Metall kommer enbart att driva kravet på jämställdhetspotter för de anställda på tvätterier och inom tekoindustrin.
LO ställer ytterligare tre krav: Rätt till heltid, förstärkning av den anställdes rättigheter vid visstidsanställningar och möjligheter att förhindra att lagen om anställningsskydd kringgås med hjälp av bemanningsföretag.
– Vi ska försöka försvåra och begränsa allt som handlar om att kringgå las, betonar Per Bardh.
Stoppa nytt mönster
Efter finanskrisen och massuppsägningarna har facket sett ett nytt mönster inom industrin. Företagen återanställer inte dem som har sagts upp utan tar in folk från bemanningsföretag i stället.
– Vi vill ha ett avtal om att företagen först ska erbjuda personer med återanställningsrätt att komma tillbaka innan de går till bemanningsföretag, säger Per Bardh.
Ytterligare ett nytt fenomen är att företag helt enkelt säger upp anställda på grund av arbetsbrist och sedan ersätter dem med folk från bemanningsföretag. Det här utlöste den vilda strejken på Systembolagets dotterbolag Lagena i början av sommaren.
– Vi vill begränsa eller stoppa den möjligheten, förklarar Per Bardh.