Industrifackens krav "bra för Sverige"
Ordförandena för Facken inom industrin presenterade avtalskraven på en presskonferens på måndagen. |
Löneökningar på 2,6 procent eller minst 620 kronor i månaden, är Facken inom industrins krav inför avtalsrörelsen nästa.
– Vi lägger oss på en nivå som är bra för Sverige och för svensk industri, säger Stefan Löfven, ordförande för IF Metall.
Arbetsgivarna har gått ut hårt och krävt centrala avtal utan löneökningar. Alla lönebildning ska i stället ske lokalt, men det ställer Facken inom industrin inte upp på, och krisen är inget argument.
– Just nu har arbetsmarknadens parter ett ansvar att fortfarande vara stabila, och inte överge den lönebildningsmodell som varit framgångsrik tidigare, säger sa Stefan Löfven, när Facken inom industrin i dag presenterade sin gemensamma avtalsplattform.
Sätter nivån
Det innebär att Facken inom industrin också anser att de ska gå först i lönerörelsen och sätta nivån för de övriga avtalen.
Facken inom industrin kräver ett ettårigt avtal för nästa år med löneökningar på 2,6 procent eller som lägst 620 kronor i genomsnitt. Enligt facken är det ett lågt lönekrav i förhållande till tidigare år.
– Kravet är lägre, ansvarsfullt och avsett att ge reallöneökningar, säger Stefan Löfven.
Facken kräver också en individgaranti på 430 kronor per anställd, och att lägstlönerna höjs med minst lika mycket som de utgående lönerna.
– Det blir ingen särskild satsning på att höja lägstalönerna i år, men de ska inte tappa i förhållande till de andra lönerna, säger Veli-Pekka Säikkälä, IF Metalls avtalssekreterare.
Utbildningssatsning
Förutom löneökningar kräver facken också satsningar på utbildning och kompetensutveckling, och är beredda att avstå en viss del av löneutrymmet till det.
– Hur mycket det blir beror på vilken modell vi väljer och det ska vi titta vidare på, säger Cecilia Fahlberg, ordförande för Unionen.
Facken vill också öka tryggheten för de anställda bland annat genom att reglera hur inhyrning av personal få gå till samt att ange att tillsvidareanställningar är huvudregeln i avtalen.
Även sjuka ska få ökad trygghet i form av att rehabiliteringsavtal mellan parterna, som gör att insatser för att få tillbaka sjuka till arbete kommer i gång tidigare. Om sjuka sägs upp från anställning ska de också omfattas av omställningsstöd, enligt facken, och det ska även gälla visstidsanställda.
Den plattform Facken inom industrin presenterade i dag är ännu bara ett förslag. Varje förbund fattar ett eget beslut om avtalskraven och det ska vara klart senast den 24 november. Det nya avtalet ska börja gälla från den 1 april 2010.
FAKTA / Industrifacken
Sex fackförbund ingår i Facken inom industrin: Sveriges Ingenjörer, IF Metall, Unionen, Livs, Pappers samt GS. De har slutit ett samarbetsavtal med arbetsgivare i branschen: industriavtalet.