Arbetsgivare
Facken inom industrins lönekrav på 2,6 procent nästa år är orimligt högt, enligt arbetsgivarna.
– Det här kravet är ett dråpslag mot företag som har det väldigt kärvt, säger Bengt Huldt, vd för Stål- och metallarbetsgivarna, Svemek och Svedin.
Arbetsgivarna inom industrin anser att det inte finns utrymme för några centrala löneökningar alls nästa år på grund av den rådande krisen. Löneförhandlingarna ska i stället ske lokalt på de företag som klarar av det, anser arbetsgivarna.
– Många företag har inte råd med några löneökningar alls som det är nu, att då kräva 2,6 procent är väldigt mycket för mycket, säger Bengt Huldt.
Även Teknikföretagen är inne på samma linje.
– Kravet är väldigt högt när det ser ut som det gör i vår bransch, säger Tomas Undin, biträdande förhandlingschef.
Gemensamt pressmeddelande
Arbetsgivarna inom industrin har också gått ut med ett gemensamt pressmeddelande där de ifrågasätter om facken verkligen står upp för industriavtalets grundläggande princip, att gemensamt stärka industrin.
– Det här är lönekrav från den inhemska marknaden och inte den internationellt konkurrensutsatta. De stärker inte på något sätt industrin, säger Tomas Undin.
Han anser att den fackliga samordningen främst inom LO äventyrar industrins framtid, då lönekraven blir orimligt höga.
Om genomsnittslönen ska höjas med minst 620 kronor, vilket facken kräver, och det dessutom ska komma en låglöne- och jämställdhetspott utöver det landar kraven på uppemot 3,6 procent för den lågavlönade och kvinnodominerade textilindustrins Tekoavtal, enligt Tomas Undin.
– Då är vi uppe på nivåer som det senaste avtalet, eller till och med över det trots att vi befinner oss mitt i en industrikris nu, säger han.
"Paus vore ansvarsfullt"
Enligt facken är lönekraven både rimliga och ansvarsfulla i den rådande konjunkturen, men arbetsgivarna håller inte med.
– Det kan man inte hävda när man kräver 2,6 procent trots att många företag inte har råd med något alls. Det ansvarsfulla nu vore att ta paus från centrala löneökningar 2010 så att företagen får en chans att komma igen, säger Bengt Huldt.