Under ett år fick Posten 78 000 fler arbetsdagar, enligt hälsostrategen Anita Tångring. Mellan 2005 och 2007 genomförde företaget AHA-modellen.
 

Friskare personal ger Posten minst 70 miljoner kronor extra per år.
– Det är viktigt att det inte är arbetsgivaren som står bakom detta, utan att bara du själv får en återkoppling, säger Göran Wikström, metodstödjare på Posten Logistik.

Under 2003 och 2004 kartlades hälsan hos all personal på Posten logistik. Sjukfrånvaron var då 27 procent. I dag är den 5 procent.

Det som hänt är att hela Posten 2005 till 2007 genomförde aha-modellen på alla sina arbetsplatser. Just nu genomför företaget en andra omgång.

För chaufförerna på Posten är det nacke, rygg och axlar som lätt tar stryk. Flera av dem som jobbar natt har också fått beskedet att de måste röra på sig mer, eller äta bättre, eller båda delarna.

– Man får reda på saker om sig själv som man ju inte hade kunskap om men kanske befarade, säger Göran Wikström.

Hälsoinspiratörer
Hur ändrar man då sin livsstil? Även om någon säger vad som måste göras är det väl inte lätt att kasta sig över träningsredskapen?

– Nej, men alla fångas upp av hälsoinspiratörer, säger Roland König, sammankallade för distrikt norr och söder i Stockholm.

Hälsoinspiratörerna är utsedda bland de anställda själva. De hjälper till att skapa en miljö för motion och bättre mat.

På Tomtebodaterminalen utanför Stockholm arbetar 150 personer inom Posten logistik. 50 av dem går numer regelbundet till gymmet.

– En riktigt bra siffra, säger Christer Nordling.

Bra för ekonomin
Att satsningen på aha-metoden varit bra för ekonomin är ovedersägligt, enligt Anita Tångring, hälso­strateg på Posten. Sjuklönekostnaderna har minskat med i snitt 70 miljoner kronor per år. Lägre sjukfrånvaro ger också färre vikariedagar.

– Mellan 2007 och 2008 fick vi 78 000 fler arbetsdagar på grund av lägre sjukfrånvaro. Det ger självklart en högre produktion, säger Anita Tångring.