Regeringens eget råd recenserar
– Mer av tillfälliga åtgärder för att stimulera ekonomin är bra. Men de borde ha kommit mycket tidigare.
Så kommenterar Lars Calmfors regeringens signaler om en lite mer expansiv ekonomisk politik. Samtidigt tycker han att permanenta skattesänkningar borde få vänta i det här läget.
Lars Calmfors är ekonomiprofessor på Stockholms universitet, men på senare tid mer känd som ordförande i det finanspolitiska råd som regeringen själv inrättat.
Valbudget?
Rådet har i sina rapporter kritiserat regeringen för att inte ha stimulerat ekonomin tillräckligt i den djupa nedgången. Rådet förordade bland annat extra satsningar i kommunerna i år för att på det sättet rädda mellan 20.000 och 30.000 jobb.
– Finansministern har ju varit extremt kritisk mot finanspolitiska rådet och andra ekonomer. Vi har anklagats för att vara lättsinniga och för att vilja köra statsfinanserna i diket.
– Nu ansluter han sig till vår bedömning och erkänner väl därmed att den varit mer riktig.
– Möjligen kan man misstänka att omsvängningen mer har att göra med att det är val nästa än med någon ändrad uppfattning.
Avdrag kan vänta
Även om Lars Calmfors anser att stimulanserna borde ha kommit tidigare tror han att de gör nytta även inför 2010.
– Jag känner dock en viss oro för att en del av de åtgärder man talar om inte är temporära utan permanenta.
Lars Calmfors tycker själv att jobbskatteavdrag är en bra reform och välkomnar ett fjärde steg på sikt men menar att man måste ha råd med det också.
– Att fatta beslut om permanenta åtgärder i det här läget när det är svårt att bedöma de långsiktiga finansernas hållbarhet skulle jag vara mer försiktig med. Jag tycker man borde vänta med beslut om det fjärde steget i jobbskatteavdraget.
Lars Calmfors bedömning av läget i ekonomin just nu är att bruttonationalprodukten har slutat falla och att vi framöver även kan få se en BNP-ökning.
– Men vi är ännu inte i läget att resursutnyttjandet börjar öka och även när det gör det kommer det till en början att vara mycket lågt.
– Skulle resursutnyttjandet mot förmodan öka snabbt är det viktigt att de finanspolitiska stimulanserna verkligen varit tillfälliga och att Riksbanken snabbt kan höja räntan igen.
Peeter-Jaan Kask
Skriv ett e-postbrev till redaktionen