Svininfluensa och massjukskrivningar.
Nu rustar arbetsplatserna för hösten.
– Alla är medvetna om allvaret, säger Anneli Bergholm Söder, avdelningschef för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

Många av Kommunals medlemmar kan bli de första som får influensavaccin. Sjukvårdspersonal som ska kunna ta hand om influensasjuka hör till riskgruppen som först får vaccin.

– Sedan erbjuds hela den övriga svenska befolkningen brett att vaccinera sig, säger Anneli Bergholm Söder.

Krav på arbetsgivarna
Höstens förväntade pandemi ställer stora krav på arbetsgivarna.

De bör vid det här laget ha tänkt igenom vad som händer om halva personalstyrkan insjuknar samtidigt. Om inte så har MSB en handledning som ska stötta samhällsviktiga organisationer, företag och myndigheter i förberedelserna.

– Det kan gälla allt ifrån transporter till, el, tele och kommunikationer, säger Anneli Bergholm Söder.

Handledningen ger bland annat svar på vad en arbetsgivare kan göra om influensan hinner före vaccinet till arbetsplatsen. Den ska även kunna ge stöd till kommuner och länsstyrelser, vilkas roll är att samordna beredskapen.

Allmängiltiga råd
MSB försöker också hjälpa länsstyrelserna med att nå de samhällsnyttiga verksamheterna på den privata sidan.

– Men där är vi inte riktigt framme ännu, säger Anneli Bergholm Söder.

Hon påpekar att även andra företag kan ha nytta av handledningen.

– Den är allmän. Man kan använda de här råden i annan typ av privat verksamhet också, säger hon.

Strategi i tre steg
Den övergripande svenska strategin för hur influensan ska hanteras består av tre steg, där det första är att rekommendera alla medborgare att vaccinera sig.

I steg två ska arbetsgivare bland annat planera för att hälften av de anställda är sjuka under två veckor när pandemin når sin kulmen och vaccinet ännu inte hunnit ut. Endast i undantagsfall kan det bli aktuellt att använda läkemedel som tamiflu (antiviraler).

Under en pandemi kan arbetsgivaren vidta flera åtgärder för att klara verksamheten trots att hälften av personalen är sjukskriven. På en del arbetsplatser kanske det kan fungera om en del av personalen arbetar hemifrån. Viktigt är också att ta bort gemensamma samlingsplatser för att undvika ytterligare smittspridning.

Undantag i lagen
En pandemi kan innebära att det blir undantag i arbetstidslagen. Anställda kan bli omplacerade, få jobba över, byta arbetsuppgifter eller ställa in semestern.

– Men det där är en förhandlingsgrej. Det måste träffas avtal om det ska vara undantag, säger Peter Larsson, ombudsman på Kommunal.

 

 

FAKTA / Tips till arbetsgivaren
• En arbetsplats ska kunna fungera om 15 procent är sjukskrivna under sex till åtta veckor.
• Under pandemins kulmen, vecka två och tre, ska upp till 50 procent av de anställda kunna vara frånvarande.
• Prioritera – vad är viktigast om inte all verksamhet och alla funktioner kan upprätthållas?
• Kontakta underleverantörer och få dem att inse vikten av att planera för att säkra leveranser och tjänster under en pandemi.
Källa: Socialstyrelsen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB)

 

 

FAKTA / Så drabbar influensan
Här är symtomen som visar att du fått svininfluensa: plötslig feber, luftvägsproblem som snuva och hosta, ont i kroppen, trötthet och huvudvärk, frossa, diarré eller illamående.Källa: TT