– Vi har haft kontakt med ÖB:s kansli om att kunna låna militär personal, säger Bengt Wall, brandingenjör i Stockholm.
 

Stockholms brandförsvar ligger långt framme i planeringen inför en eventuell pandemi. Men brandingenjör Bengt Wall kan ändå inte andas ut.
– Det kan bli problem med att upprätthålla vår normala beredskap, säger han.

Bengt Wall, som ansvarar för planeringen inför ett större utbrott av svininfluensan, tycker att organisationen ändå kommit långt i förberedelserna.

– Men vi vet ju fortfarande inte hur det kommer att slå, säger han.

Stockholms brandförsvar har påbörjat samtal med andra brandförsvar ute i landet om att låna personal därifrån om pandemin slår till i organisationen.

– Vi har även haft kontakt med ÖB:s kansli om att kunna låna militär personal, säger Bengt Wall.

Isolering
Stockholms brandförsvar har cirka 850 anställda, varav 110 är heltidsbrandmän som arbetar på de 15 brandstationerna i Stockholm. Om och när det första konstaterade fallet dyker upp bland personalen ska arbetsplatserna isoleras och gemensamma möten tas bort.

– Så att personalen inte smittar varandra, säger Bengt Wall.

Stockholms brandförsvar följer de riktlinjer som rekommenderas av MSB och Socialstyrelsen. Men medan vägledningen bland annat rekommenderar att organisationen ska klara ett bortfall där minst 15 procent av personalen är sjuka under minst sex veckor har Stockholms brandförsvar kalkylerat för ett bortfall på 25 procent.

– Det var vad smittskyddsläkarna rekommenderade tidigare, säger Bengt Wall.

Skräckscenario
I övrigt har man förberett sig på skräckscenariot att hälften av personalen kan vara borta när pandemin når sin kulmen.

– Det svåraste för oss blir om så många är borta samtidigt. Vi måste ju upprätthålla en godtagbar beredskap på våra brandstationer för att kunna hjälpa allmänheten vid olyckor och bränder, säger Bengt Wall.