Dagens samhälle föder våld och brott
Det var bättre förr.”Tempora mutantor et nos in illis” – Tiderna förändras och vi med dem.
Självklart var inte allting bättre förr, men livet var i många delar enklare. Alla hade klart för sig vilken samhällsklass man tillhörde och vad skillnaden innebar för arbetstagare och arbetsgivare – höger- och vänsterpolitik. Barn och ungdomar fick tidigt lära sig att respektera varandra, lärare, vuxna, äldre, grannar, andras hälsa och egendom.
Fotbolls- och hedersrelaterat våld var okänt. Mord, grövre våldsbrott, våld mot kvinnor och gängbråk var mycket ovanligt.
Brottsligheten har ökat i Sverige. Ett samhälle med stora inkomstklyftor föder våld och brott. En besviken deltagare ur en dokusåpa i tv får numera lika stort utrymme i dagspressen som ett grovt brott tidigare.
I dag präglas vår tid av egoism, där jaget alltid kommer i första hand. Solidariteten med dem som behöver stöd som sjukersättning eller a-kassa, sjukvård, äldrevård eller barnomsorg minskar. Människor vänjer sig vid att ordna för sin trygghet genom egna försäkringar, alltefter sina ekonomiska förutsättningar.
Det styrande skiktet och höginkomsttagare i vårt land har i alla tider varit politiskt aktiva och stiftat lagar och infört bestämmelser som gynnat dem själva och samtidigt hållit det arbetande folket i schack.
Socialdemokratiska partiet kom till på grund av att det behövdes ett parti som tillvaratog arbetarnas behov och samtidigt drev frågor som tidigare ej prioriterats.
Solidaritet innebär att man delar med sig och betalar skatt efter bärkraft. Vi är alla i olika perioder i vårt liv antingen tagare eller givare. Tanken med denna fördelningspolitik är både human och rättvis enligt min uppfattning.
Men hur håller denna politiska grundidé i dag när allt fler tar för sig efter bästa förmåga och anser att rättvisefrågor inte är viktiga? Finns det några arbetare kvar?
Ser vi till valresultatet har en stor del av Sveriges arbetare en ”identitetskris” och anser sig inte tillhöra den grupp som behöver rättvis fördelningspolitik eller försäkringar som skyddar dem vid sjukdom och arbetslöshet.
Om det beror på yngre väljares okunskap, är det en nödvändighet för socialdemokratins framtid att förklara de ideologiska skillnaderna mellan höger- och vänsterpolitik. Inte minst när det gäller fördelning av samhällets resurser och hur de ska finansieras.
Politik är inte enbart sakfrågor, ett regeringsparti måste ha kunskaper om hur samhället ska fungera långsiktigt också.
Demokrati innebär både rättigheter och skyldigheter. Ta tillvara möjligheten att genom demokratiskt val nästa år återställa ordningen i Sveriges riksdag!
Björn Axelsson
Tidigare ombudsman,Svenska Målareförbundet