Fördelningen mellan könen ser bättre ut på nationell- och regional nivå. Men resultatet visar svart på vitt det som många redan haft på känn.

 

– Kommunerna är den stora utmaningen. Där spretar det. Det finns kommuner som ligger väldigt bra till, men det finns också kommuner där det bara finns män, säger Magdalena Andersson, ordförande för Moderatkvinnorna.

 

Män sköter "hårda frågor"

Bland ordförandeposterna är 70 procent av alla moderata ordföranden män och av 90 moderata kommunstyrelseordföranden är 71 män och 19 kvinnor. Männen dominerar i nämnder som har de ”hårdare frågorna”. I de tekniska nämnderna har männen över 77 procent av moderaternas platser. Kvinnorna dominerar endast i omsorgsnämnderna.

 

– Det var inte förvånande att kvinnor ofta återfinns i till exempel socialnämner. Men jag trodde att det skulle vara en majoritet av kvinnor på barn- ungdom-, utbildning och kultursidan. Men där är det fortfarande männen, även om det håller sig inom 60-40-talet, säger Magdalena Andersson.

 

Undantag finns

Det finns dock några exempel där de moderata kvinnorna är fler än de moderata männen. I Mönsterås kommun är kvinnorepresentationen bland moderaterna 72 procent, motsvarande siffra för männen är nära 28 procent. Berg, Mark och Sorsle- kommuner hör också hemma på listan över de ”bästa” kommunerna ur ett kvinnligt perspektiv. 

 

Magdalena ser bokslutet som en del i arbetet med att förbättra jämställdheten i partiet ända ner på lokal nivå.

 

– Nu måste vi gå vidare. Och då måste ett arbete sätta igång före nästa val, säger hon.

 

Man bör titta närmare på rekryteringsprocesser, utbildning, mentorskap och coachning tycker Magdalena Andersson.

 

– Vi kvinnor som grupp är nog lite mer rekorderliga och tänker att om vi åtar oss något ska vi också genomföra det. Vi vill veta att vi har jättemycket på fötterna innan vi åtar oss något, medan männen har mer en tendens att säga ”jo,jo, men det går säkert bra”. Och så hoppar de rätt ut.

 

"Dags att analysera läget"

 

Magdalena Andersson efterlyser en analys av hur sammanträdena är organiserade.  Och på vilka tider de hålls.

 

 – Ska det alltid vara på kvällen? Har man satt en slutpunkt? Kan man vara säker på att det är slut den tiden så att barnvakten kan lita på att man kommer hem då?

 

Hon tycker inte att kommunpolitikerna kan slå sig till ro med förklaringen att det inte finns några kvinnor som vill sitta på posterna.

 

– Så kanske det är bland de aktiva just då. Men då får man kanske ge sig ut och försöka rekrytera andra då, säger hon.

 

Bäst ser det ut på nationell nivå enligt jämställdhetsbokslutet. Också på regional nivå ser det ”hyfsat” ut, tycker Magdalena Andersson. I landstingen i Jämtland, Södermanland, Örebro och Västerbotten har kvinnorna mellan 52-8 till 59,3 procent av posterna. I Kronoberg är fördelningen helt jämställd. Sämst ser det ut i Värmland, där männen har  67,86 procent av alla moderata platser och kvinnorna 32,14 procent.