Bolaget JO-anmält av privatperson
Den anställde mannen blev inkallad till sin chef på Destination Gotland efter att han uttalat sig i radio om vad som hände i samband med kollisionen.
– Vi lever på 2000-talet. Jag trodde inte att sådant här existerade över huvudtaget att man blir inkallad och får sparken på tio minuter. ”Du har lön till på tisdag, sedan är du inte välkommen ombord mer” fick jag veta, säger mannen, som vill vara anonym.
Han säger att arbetsgivaren från början hävdade att han fick sparken för att han pratat med media.
– Sedan sa man att det är tillåtet, men inte i krissituationer. De reglerna kände inte jag till, säger mannen.
Vd förnekar
Men facket kunde snart konstatera att det inte fanns något formellt varsel.
– Därför kunde vi säga att mannen skulle ha lön hela anställningsperioden ut, till och med den 17 augusti, även om han inte var välkommen ombord mer, säger Peter Skoglund, ombudsman hos Seko Sjöfolk.
Destination Gotlands vd förnekade tidigt för TT att anledningen till uppsägningen skulle ha varit att mannen pratat med medierna. Avskedet skulle istället ha berott på att mannen lämnat sin arbetsuppgift, att han tillhörde säkerhetsbesättningen och skulle ta hand om passagerare, men att han i stället hade talat med media.
– Enligt våra uppgifter var det mer eller mindre lugnt på fartyget när han pratade med radion. Den här båten fick ju bara någon lätt skakning och någon panik utbröt aldrig i den bemärkelsen, säger Peter Skoglund.
Han ställer sig frågande till om hela fartygets säkerhetsorganisation kan hänga på en person.
– I så fall hade vi anfallit utifrån argumentet att fartyget var underbemannat. Om arbetsgivaren hade vidhållit den vinkeln skulle man ha satt Sjöfartsinspektionen i klistret, eftersom inspektionen har godkänt den säkerhetsorganisation som finns.
Fick full lön
– Men arbetsgivaren backade ju tillbaka snabbt i och med att man inte hade lagt ett formell varsel. Mannen fick gå hemma med full lön säsongavtalet ut, påpekar Peter Skoglund, som upprörs över att företaget inte låter sina anställda prata med media.
– Vissa policys, som exempelvis drog- och alkoholpolicys har vi inskrivet i kollektivavtalet. Men det här är ensidigt framtagna dokument från arbetsgivarens sida. Jag vill även framhålla att det mannen sade i radio var väldigt sakligt. Det var ingen kritik varken mot fartygets besättning eller rederiet, säger han.
JO-anmält
Destination Gotland och Jan-Erik Rosengren har nu JO-anmälts för brott mot yttrandefrihetsgrundlagen av en privatperson från Kristdala utanför Oskarshamn. Men ärendet ligger inte inom JO:s tillsynsområde och skrivs därför av.