Hur kommer det sig att så många känner samma ångest inför första måndagen efter semestern varje år? Trots att vi varje år får tips av karriärcoacher och psykologer i tidningarna om hur vi kan göra övergången enklare lär vi oss inte ändå.

–Det handlar nog om att man vill sticka huvudet lite i sanden. In i det längsta förnekar man att det vanliga livet ska köra igång. Det gäller även dem som trivs väldigt bra på sina jobb, säger Nina Jansdotter, karriärcoach.

Ångest eller normalt motstånd?
Reaktionen är helt normal, eftersom vi människor är vanedjur. Du har helt enkelt vant dig vid lata sommardagar och att gå till sängs sent på kvällarna. När väckarklockan ringer tidigt på morgonen igen kan det bli något av en chock.

–Ta temperaturen på motståndskänslan. Är det så att du får mer ångest när du tänker på att du ska jobba än vad som är rimligt, eller är det normalt motstånd? De flesta vet nog skillnaden, säger Nina Jansdotter.

Modiga chefer kan hjälpa
Ditt motstånd kan handla om mer än bara jobbet. Det kan beröra hela din inrutade tillvaro i vardagen med dagishämtningar, storhandlingar, eller vilka måsten det nu finns i just ditt liv. Kanske har du kommit på under semestern att du längtar efter större frihet? Också i jobbet? 

–Det skulle kanske kunna lösas om du har modiga chefer och arbetar i en organisation där man planerar för att de anställda vill ha det mindre inrutat, säger Nina Jansdotter.

 

Arbetslös måste inte innebära panik
Om du inte har något jobb att gå tillbaka till i höst kanske du istället känner panik över din tomma almanacka och arbetslösheten.

–Men det är bättre att använda kraften till att jobba strukturerat med att hitta ett nytt jobb än att bara få panik för panikens skull. Gör en handlingsplan och börja nätverka, gå till biblioteket och läs tidningar om olika branscher och företag. Där kan du få idéer om vilka du skulle kunna kontakta.

Det kan kännas extra jobbigt att bli arbetslös för den som helt identifierar sig med sitt yrke.

– Men du är faktiskt mer än ditt jobb. Det här kan vara den hårda vägen för dig att lära dig det, säger Nina Jansdotter.

Du kan dessutom bli mer ödmjuk inför personer som är arbetslösa om du själv har varit det.

– Det positiva med en arbetslöshetstopp kan vara att man avdramatiserar det hela lite. Tänk att ”det här handlar inte bara om mig. Jag har klarat mig genom andra lågkonjunkturer, nu är det min tur”, säger Nina Jansdotter. 

FAKTA: Tips till dig som har jobbångest:
–Ta det lugnt de första dagarna eller första veckan. Det kan vara chockartat att gå direkt från hängmattan till en situation där du ska prestera på max. Arbeta halv vecka första veckan om det är möjligt.

– Även om det känns tungt att gå tillbaka till jobbet, få inte panik och tänk ”nu måste jag göra om hela mitt liv och säga upp mig”. Ta i stället tempen på känslan, hur motigt känns det? Du ska inte få migrän av att tänka på jobbet.

Hösten  är den period på året när människor försöker ta itu med förändringar. Se den som en nystart för nya vanor. Välj ut en som du ska prioritera att försöka förändra, som att till exempel bli bättre på att säga nej eller minska kraven på dig själv.

– Första dagen på jobbet, kommunicera med vikarier och andra. Uppdatera dig om vad som hänt medan du varit borta. Det kan kännas lite av en mjukstart.

– Om nedskärningar gör att färre är kvar på ditt jobb och ni ändå förväntas göra mer, tänk efter hur du kan jobba smartare snarare än hårdare.


FAKTA: Tips till dig som blir arbetslös

 – Sätt ihop ett gäng arbetslösa, anordna träffar regelbundet och sporra varandra. Nina Jansdotter känner till ett jobbsökarteam där den som sökte minst jobb fick bjuda resten av gruppen på fika. ”Alla fick nya jobb”, säger hon.

– Om du skulle känna att din självkänsla börjar dala, sök samtalsstöd för att förhindra en  depression. Annars kan det lätt bli en negativ spiral.

–Intala dig själv att ditt värde som människa inte är beroende av om du har ett jobb eller inte. I så fall skulle nära 10 procent av Sveriges befolkning vara värdelösa, och så är det ju inte.

– Avdramatisera din arbetslöshet. Många kan tycka att de fått en spark i häcken av att bli av med sitt jobb, som de kanske gått på i fem- tio år utan att trivas. Kom ihåg att de allra flesta efter något eller några år fått nya och ofta bättre jobb.

–Använd de jobbcoacher som finns på till exempel Arbetsförmedlingen.