IF Metall & Det Fackliga Löftet
Fackligt medlemskap bygger på ett ömsesidigt löfte om att aldrig sälja sitt arbete till ett lägre pris än det man kommit överens om. Fackföreningen är den organiserade formen för detta löfte. Riksavtalen är de viktigaste värnen.
Denna bild av medlemskapet, den fackliga organisationen och kollektivavtalet har vunnit stor spridning under de senaste tio åren. Inte bara i Sverige utan i flera andra delar av världen.
Det är en metafor, en liknelse, som vill fånga att fackföreningen är en lönekartell där de som säljer samma sorts arbete enas och försöker bestämma priset på det de säljer, sitt arbete. Och att kartellen bara är stabil, som alla karteller, så länge alla följer kartellens regler och ingen sviker.
När IF Metall för en tid sedan träffade avtal om ett tillägg till sina viktigaste riksavtal blev det en intensiv diskussion, inom förbundet men också i andra fackföreningar.
Lönen ligger fast
En orsak är hur dessa avtal i media har beskrivits som att det nu är möjligt att lokalt på en arbetsplats träffa överenskommelse om lägre lön. Detta är felaktigt. Avtalen gör det möjligt att lokalt träffa överenskommelse om kollektiv deltid. Lönen, det vill säga ersättningen per arbetad timme ligger fast. En kollektiv överenskommen deltid leder med självklarhet till en lägre inkomst per månad på grund av färre arbetade timmar.
Frågan om lön per timme och inkomst per månad är inte en fråga om ordval. Det är ett krondike som skiljer mellan avtal om lägre lön per arbetad timme och avtal med en lägre inkomst per månad på grund av färre arbetade timmar. Självklart försöker arbetsgivarna beskriva avtalen som något de inte är, som en möjlighet till lägre lön per timme, för att öppna för liknande krav i den avtalsrörelse som kommer, Avtal 2010.
Skarp diskussion
I diskussionen om IF Metalls tillägg till riksavtalen har frågan ställts om dessa överenskommelser bryter mot Det Fackliga Löftet.
Det positiva med bilden av fackföreningen som ett organiserat löfte är att det leder till en principiell och skarp diskussion. Var går gränsen mellan att göra det kortsiktiga, försöka rädda människor från uppsägningar och det långsiktiga att värna riksavtalen och därmed kartellen. Vad är det långsiktiga priset för det kortsiktiga?
Svaret i diskussionen
Ingen kan ensidigt uttolka vad som är rätt eller fel. Svaret finns bara i diskussionen mellan alla de som försvurit sig till Det Fackliga Löftet, i demokratiska diskussioner mellan medlemmar och förtroendevalda.
Men även jag har fått frågan. Har IF Metall brutit Det Fackliga Löftet? Tyvärr föll jag för frestelsen att svara offentligt. Som om jag kan uttolka vad som är rätt och fel. Som om jag vore någon sorts överstepräst som kan sälja avlatsbrev till IF Metall!
Om du vill läsa mer om bakgrunden till Det Fackliga Löftet – titta på min hemsida www.ingemar.st
Klicka på Löftet.
Ingemar Göransson
Utredare på LO