Johanna Vergara hamnade i chock efter beskedet att hon skulle förlora sitt arbete. Foto: Pernilla Wahlman.

Johanna Vergara blev av med sitt jobb på Fortum för några månader sedan.
Hon hamnade i chock efter det plötsliga beskedet.
– Men nu tänker jag inte längre på det hela tiden, säger hon.

Johanna Vergara hade arbetat tre och ett halvt år i kundtjänsten på Fortum i Arbro när hon och tolv arbetskamrater blev uppsagda i januari i år. De anklagades för att ha agerat på ett sätt som är oförenligt med företagets policy. De kände sig felaktigt behandlade och har stämt arbetsgivaren. Johanna Vergara väntar på att ärendet ska tas upp i Stockholms tingsrätt.

 

– Det kanske inte blir någon dom förrän om två år eller mer om vi har otur. Därför måste man försöka lämna tankarna på det som hänt emellanåt. Samtidigt vill jag inte trycka bort dem helt heller, säger Johanna Vergara.

 

Hon var tjänstledig för studier när uppsägningen kom, eftersom hon läser till socionom. Beskedet kom ändå som en chock. Hon kände sig mycket deppig under den första tiden.

 

– För mig var min tjänst en trygghet, som gjorde att jag vågade studera.

 

Sålde bilen
Johanna Vergara har två barn och hade precis köpt både hus och bil tillsammans med sin sambo. Nu är bilen såld. Utan anställningen känns den ekonomiska situationen för osäker. Vissa dagar känns jobbigare än andra.

 

– Ibland ältar jag och visst får man sämre självkänsla av det. Samtidigt kanske det här för något gott med sig på sikt. Man blir starkare på något vis.

 

För bara ett par veckor sedan hade Johanna Vergara en tenta som bland annat handlade om de fyra faserna i en kris. Därför är hon väl medveten om vad det är hon upplever.

 

– Jag har gått igenom de olika faserna, men man gör nog det olika snabbt. Familjen blir också påverkad av en sådan här situation. 

 

Johanna Vergara får stöd av familj och vänner. Men hon har inte sökt samtalsstöd hos psykoterapeut.

 

– Jag har funderat på det, men man får väl lösa det själv. Det funkar, säger hon.