Egenföretagare och fackpamp
Laila Strunke blickar åt två håll. Dels är hon ordförande för Sveriges Arkitekter, dels driver hon eget företag. Foto: Markus Dahlberg. |
Hon företräder ett förbund som driver fackliga och yrkesfrågor parallellt. Laila Strunke är ordförande för Sveriges Arkitekter. Övrig tid driver hon eget företag och vidareutbildar sig.
– Utmaningar är viktiga för mig, säger hon.
Laila Strunke tittar ut genom caféets fönster på Drottninggatan i Stockholm och bort mot sin gamla gymnasieskola: Norra Latin vid Norra Bantorget.
Varje dag pendlade hon in till skolan från hemmet i Bromma, där hon och hennes bror växte upp med lettiska föräldrar som flytt till Sverige under andra världskriget.
– Så det här är lite av mina hemkvarter, säger hon.
Färg och form
Då ville hon bli jurist och funderade knappast på hur byggnaderna runt omkring såg ut. Men intresset för färg och form har alltid funnits där någonstans i bakgrunden. Hennes farbror är konstnär och hennes farfar var det också.
Men att det blev just en arkitekt av Laila Strunke var ingen självklarhet. På universitetet hann hon läsa juridik, filmvetenskap och språk innan hon slutligen sökte in på arkitektutbildningen vid KTH. Att hon kom på den idén kan hon tacka en god vän för.
– Jag minns att vi åkte skidor när hon började berätta om hur det var på skolan. Då tänkte jag ”det låter ju jättekul”. Och när jag kom in där kändes det lite som att pusselbitarna föll på plats.
Arbetsmarknaden såg ljus ut när hon tog examen 1986. På 1990-talet blev det däremot lågkonjunktur.
Startade eget
Laila Strunke hörde till dem som lyckades få jobb. Men när hennes arbetsgivare gick i konkurs beslutade hon sig för att starta eget. Det fanns inga jobb att söka så det gällde att vara uppfinningsrik. Och just det steget kändes inte så dramatiskt. Laila Strunke fick stöd från Trygghetsrådet och hade även möjligheter att studera vidare.
Hon såg sitt nystartade företag som en bra plattform för att kunna göra lite av varje.
Goda kontakter
Baltikum blev fritt under den här perioden. Sovjetunionen hade fallit och Laila Strunke kunde dra nytta av sitt ursprung. Hon hade bra kontakter i Lettland och talade lettiska.
– Jag gjorde lite olika projekt där, säger hon.
Liksom många andra arkitekter har hon genom åren växlat mellan olika roller. Hon har också medvetet gått in i andra roller än den typiska. Laila Strunke vill bredda arkitektrollen så att den innefattar mer än att sitta vid ritbordet.
– Jag har alltid varit intresserad av andra saker också. Som ledarskap, organisationsfrågor och coachning, både på individ- och företagsnivå.
När hon coachat arkitekter har många brottats med en känsla av att ha blivit för mycket generalister i sitt yrke. Hon tror att det gäller för fler yrkeskategorier i dag.
– Det ligger i tidsandan att man ska vara så allmänbildad. Men det blir lätt så att man vet en massa saker på ett ungefär, men inte riktigt mycket om någonting. Med tiden kommer en insikt om att man måste bestämma sig lite. Det är också roligare att jobba om man känner att man verkligen är bra på något.
Många företagare
Den fackliga biten har hängt med genom alla yrkesaktiva år. I november 2008 valdes hon till ordförande för Sveriges Arkitekter, ett förbund som driver både fackliga frågor och professionsfrågor. Men det ser Laila Strunke som en styrka. Det finns även cirka 1.500 företagare bland de 10.500 medlemmarna.
– Företagarperspektivet berikar det fackliga och tvärt om. Många av våra medlemmar rör sig väldigt fritt mellan olika möjligheter och situationer.
I samband med att Laila Strunke valdes till ordförande för Sveriges Arkitekter sa hon upp sig från sin senaste anställning, som studiochef för Strategisk Arkitektur. Detta för att kunna lägga mer tid på facket och sitt ordförandeskap. Parallellt startade hon också om sin konsultverksamhet.
En ny arkitekturpolitik
Förbundet är just nu uppe i ett arbete som går ut på att skapa en egen arkitekturpolitik i Sverige. Byggsektorns frågor är i dag spridda mellan olika departement. Det känns därför som en utmaning för Sveriges Arkitekter att föra ut förbundets budskap. För Laila Strunke är arkitektur intimt förknippat med livskvalitet.
– Allt är arkitektur. Från den lilla skalan i hemmet och i din närmiljö, till skolor och förskolor och hur T-banestationerna ser ut. Frågorna griper in i oss.
Laila Strunke slår till bordskanten med lätt hand:
– Som det här bordet, i bästa fall är det också ritat av en arkitekt, säger hon.
Namn: Laila Strunke
Född: 1959.
Familj: Ja.
Bor: I bostadsrätt på Södermalm i Stockholm.
Intressen: Resa och träna, mitt jobb, att pröva nya saker.
Aktuell som: Ordförande för Sveriges Arkitekter, har även en bakgrund som ordförande för Arkitektförbundet. Sitter med i Sacos styrelse och är ledamot i Boverkets insynsråd.
Boktips: Blonde av Joyce Carol Oates.
Filmtips: Little Miss Sunshine.
Tips till den arkitekturintresserade: Arkitekturmuseet som ligger i anslutning till Moderna museet i Stockholm.
FOTNOT: Sveriges Arkitekter skapades när Arkitektförbundet, Svenska arkitekters riksförbund, Fysiska planerares riksförbund, Svenska inredningsarkitekters riksförbund, och Landskapsarkitekternas riksförbund gick ihop.
Då försvann inarbetade förkortningar som SAR, SIR och LAR.