Yrkesstoltheten måste upprättas
Det är bra att man sätter ner foten när det gäller krav på personal som ska arbeta i äldreomsorgen.
Det har tidigare varit för lätt att så kallat ta in ”vem som helst” vilket har genererat ibland annat lägre löner och sämre anställningsvillkor. Detta i sin tur har lett till att ungdomar som gått omvårdnadsprogrammet inte har stannat kvar inom våra yrken. Detta har fått befintlig personal att tappa sin självkänsla och sin yrkesstolthet.
Eftersom vi har ett stort framtida behov av personal inom äldreomsorgen är det dags att börja agera. De som avslutar godkända omvårdnadsprogram måste lockas att stanna.
Vi måste även locka till oss svuxna studerande och med tanke på att varslen står som spön i backen borde regeringen stimulera fler att våga byta yrkesvägar mitt i livet. Det gör man inte genom att lägga ner platser för vuxenstuderande.
Man kan inte heller överlåta åt arbetsmarknadens parter att lösa problematiken kring deltidsarbete och därför måste regeringen även där styra upp skutan för alla våra deltidsarbetande kvinnor och antingen få en lagstadgad möjlighet till heltid eller rättighet att stämpla upp till heltid under längre perioder.
Man har varit inne och tassat på är vår yrkestitel och den hoppas vi att man låter stå orörd. Lägg i stället till en ändelse för benämning av våra egentliga yrkesepitet. Det skulle kunna heta undersköterska-hem vård, undersköterska-hemrehab, undersköterska-röntgen och så vidare.
Titeln undersköterska är starkt förknippad med en hjälpande hand och en hög professionalitet. Genom att ta bort den slår man spiken i kistan på en redan sargad kollektiv självkänsla så låt oss ha titeln kvar.
Hjälp oss i stället att arbeta för att göra den synonym med alla de superlativer vi får höra dagligen. Detta om något gör att vi kan möta framtida behov med högburet huvud och en återvunnen självkänsla. Gärna tillsammans med alla våra nya kollegor som man kan säga att lågkonjunkturen har rekryterat.
Anders Svärd
Kommunal, Skånes branschråd
för Äldreomsorg