Unga visar styrka i italiensk kris
Närmare en miljon människor demonstrerade i lördags. |
– Den här demonstrationen är tillägnad alla de unga som aldrig haft ett riktigt jobb.
Det sa Cgil:s ordförande i sitt tal framför närmare en miljon personer på Circo Massimo i Rom i lördags. Och ungdomarna var huvudpersonerna i denna styrkedemonstration mot hur regeringen sköter krisen i Italien.
I Italien har krisen slagit hårdare än i många andra EU-länder. Varje dag försvinner flera hundra jobb, och snart är det ingen som inte drabbats direkt eller indirekt.
Därför kom Cgil:s demonstration rätt i tiden. Och kanske var det därför det var fullt av ungdomar bland demonstranterna, något som är ganska ovanligt.
– Jag är här för att försöka få regeringen att ge en signal, och för att de ska göra något mot visstidsanställningarna, säger metallaren Luigi Di Pretoro, som är arbetslös sedan hans tidsbegränsade kontrakt gick ut i höstas.
Invandrartätt
Bredvid honom står Manuel Pili och hans kusin Fabrizio Pili. De jobbar med fönstertillverkning, och företaget har fortfarande inte känt av krisen. Men ledningen har redan förvarnat om att nästa år kommer att bli svårt.
– Regeringen måste investera för att hjälpa de med låga och normala inkomster. Vi vill ha bättre löner och mer rättigheter. Dessutom vill vi protestera mot att regeringen och de andra facken skriver under överenskommelser utan det största facket Cgil, konstaterar Manuel, som åkt hemifrån klockan fyra på morgonen för att komma i tid till demonstrationen.
Bland demonstranterna fanns många invandrare, och en stor del av dem är papperslösa. De drabbas oerhört hårt av krisen, eftersom de inte längre hittar jobb och inte har råd att åka tillbaka till sina hemländer.
– Ingen av oss har jobb, och ingen av oss har fått tillstånd, trots att vi flytt från Ghana och inte kommit hit för att söka lyckan som många andra afrikaner. När vi inte jobbar har vi ingenstans att bo, och utan dokument har vi inga rättigheter alls. Det är en oerhört svårt situation för oss alla. Vi vill med vårt deltagande försöka få regeringen att förstå att de måste hjälpa oss också, berättar Nyame.
Ingen förändring
Guglielmo Epifani påminde demonstranterna om att Cgil redan i december ordnade en generalstrejk och krävde fler åtgärder från regeringens sida mot krisen. En appell som enligt Cgil inte har lett till någon förändring.
– Medan regeringarna i andra länder investerar för att hjälpa företagare och arbetare som blivit utan jobb, gör den italienska regeringen ingenting. De små och medelstora företagen har drabbats hårt, varje dag tillkommer nya arbetslösa, konstaterade han.
Oväntat stöd
Under demonstrationen talades det mycket, både på scenen och bland deltagarna, om den omröstningen som gjorts på arbetsplatserna, om förslaget till ny avtalsmodell. De andra facken skrev under, men inte Cgil. Tre och en halv miljon har röstat och en majoritet har sagt nej.
– Detta, och det stora deltagandet i dag, visar oss att det är vi som har rätt och de andra har fel. Men i ett krisläge som detta borde vi fack stå eniga, konstaterade Guglielmo Epifani med en betydligt hårdare ton än tidigare mot de andra två facken Cisl och Uil som vägrat att delta i demonstrationen, eftersom de hävdade att den var politisk och inte facklig.
Den nya ledaren för det demokratiska partiet, Dario Franceschini, deltog i demonstrationen, vilket var en överraskning, eftersom partiet aldrig stött Cgil öppet sedan det föddes förra året.