Nekades a-kassa för att hon tränade
Emma Westholm funderar på hur andra som lagidrottar gör om de blir arbetslösa: – Man måste tydligen sluta med allt. Jag ser fotbollen som en hobby, eftersom jag inte får pengar för det. |
Emma Westholm var fotbollsspelare. Hon tränade fyra kvällar i veckan och spelade match på helgerna. Men då stod hon inte till arbetsmarknadens förfogande, hävdade a-kassan, och nekade henne ersättning.
– Jag känner mig lurad av a-kassan. Här har jag betalat in pengar i fyra års tid och så är jag inte ens berättigad till den. Alla som håller på med lagidrott har ett kontrakt för att man inte ska kunna dra från klubben mitt i säsongen. Jag hade kontrakt redan som 14-åring, säger Emma Westholm.
Hon spelade i Eskilstuna United som ligger i division 1. Hennes reseersättning från klubben var 2.000 kronor per månad, eftersom hon pendlar mellan Västerås och Eskilstuna till träningarna.
Fritidsintresse
Emma Westholm skickade in kontraktet till a-kassan för att visa att det var den enda ersättning hon fick från klubben. Då beslöt a-kassan att neka henne ersättning. Men inte på grund av pengarna.
– Handläggaren hade gått in på klubbens hemsida och sett att vi tränar fyra dagar i veckan klockan fem sex på eftermiddagen och att jag har match på helger. Då tyckte inte hon att jag stod till arbetsmarknadens förfogande.
Emma Westholm säger att hon hade förstått beslutet om laget hade haft träning på dagarna.
– Men det här är ju min kontrakterade fritid anser jag. Man måste väl få ha någon fritid även som arbetslös? säger Emma Westholm.
Arbetade heltid
Hon blev arbetslös i varselvågen som drar genom Sverige. Innan arbetade hon heltid inom måleriproduktion, där hon lackerade axlar till Scanialastbilar.
Tidigare har hon alltid kombinerat träningen med arbetade. Det har, enligt Emma Westholm, funkat bra eftersom träningen alltid har varit på kvällstid. Men nu har hon tvingats säga upp sitt kontrakt med fotbollsklubben för att kunna få ut ersättning från a-kassan.
– Men a-kassan tycker att det är okej att jag läser en kurs på 25 procent på högskolan. Den tar mig mycket längre tid än att spela fotboll. Där är det ju rapporter som ska skrivas och det tar hela dagarna, säger hon.
Uppbundenhet avgör
Emma tänker dock inte överklaga beslutet. Hon har inte råd att vara utan pengar under en sådan process. Annars hade hon gjort det, säger hon. Hon tänker fortsätta spela fotboll, men utan skriftligt kontrakt.
– Har man inte något kontrakt, ja, det har ju lite med försäkringar och sådana grejer att göra.
Henrik Frihammar, jurist på Arbetslöshetskassornas samorganisation kan inte just Emma Westholms fall, men säger att tidigare domar i liknande ärenden både talar för och emot ersättning. Graden av uppbundenhet är det som ofta avgör.
– Väldigt ofta är det så att man inte tycker att de här personerna står till arbetsmarknadens förfogande på det sätt som man ska enligt förarbetena, säger han.
FAKTA / Så överklagar du ett beslut från a-kassan
Den som är missnöjd med ett beslut i sin a-kassa kan be kassan att ompröva beslutet. Du kan överklaga a-kassans beslut till din närmaste länsrätt. Om du är missnöjd med det beslutet överklagar du till Kammarrätten. Till slut kan du klaga hos Regeringsrätten, som bara tar upp ärendet om det framöver kan bli vägledande för andra fall.
Läs också: Artikeln "Idrott – sysselsättning eller fritid?" 2009-04-02