Tinni Ernsjöö Rappe vill släppa kraven
– Det är väldigt lätt att glida in i roller som vi börjar leka redan på dagis med mamma, pappa, barnlekar i dockhörnan. Det är inte så konstigt att vi som vuxna står i vårt stora dockhus och fortsätter den leken omedvetet, säger Tinni Ernsjöö Rappe. |
Trots att kärnfamiljsidealet är starkt spricker det någonstans, visar statistiken över skilsmässorna.
Journalisten och författaren Tinni Ernsjöö Rappe tror sig veta varför.
– Forskning visar att jämställda äktenskap håller längre, säger hon.
Problemet är bara att vi i dag är långt ifrån så jämställda som vi tror.
– Runt 70 till 80 procent av alla småbarnsmammor jobbar deltid, medan småbarnspapporna är den grupp i samhället som jobbar mest, säger Tinni Ernsjöö Rappe.
Hon tror att varken mammorna eller papporna vill ha det så här.
Demokratisk kärnfamilj
I nyutkomna boken Skriet från kärnfamiljen reder Tinni Ernsjöö Rappe och Rebecka Edgren Aldén ut hur man kan få till en demokratisk kärnfamilj. Hur man kan vara förälder, ha var sin karriär och må bra – samtidigt.
Boken riktar sig till både mammor och pappor. En av fienderna som måste övervinnas är de olika förväntningar som finns på mamma- respektive papparollen, enligt Tinni Ernsjöö Rappe. Roller som vi börjar träna på redan i dockhörnan på dagis och som vi sedan fortsätter med i vårt stora dockhus.
– Inför ett barnkalas hade en mamma 25 idéer på saker som borde ordnas, medan mannen tycke att förberedelserna de redan gjort räckte. ”Vi har ju redan köpt glass och godis” sa han.
Förväntningar
Hon drar ytterligare ett exempel:
– Om en pappa tar med sitt barn till barnavårdscentralen frågar personalen ”är din fru sjuk i dag?” Medan motsvarande fråga troligtvis inte skulle ha ställts om det var mamman som kom dit med barnet.
– Det är så urförväntat att man som mamma ska gå med barnet på ettårskontroll.
Fel fokus
Att så många småbarnsföräldrar i dag är så stressade beror, enligt Tinni Ernsjöö Rappe, på att vi många gånger har fokus på fel saker.
Många fortsätter att må dåligt i en ständig strävan efter att försöka leva upp till omvärldens krav. Samtidigt försöker de ”hänga med” i vad som är på gång genom inredningstidningar och andra som handlar om familjeliv.
– I stället för att protestera mot de stora barngrupperna på förskolan lägger vi in värmeslingor i badrummet och funderar på om vi ska bygga ut.
Gamla ideal
Tinni Ernsjöö Rappe konstaterar att de gamla hemmafruidealen har börjat ta stor plats igen och att vi ofta okritiskt tar till oss de bilder som förmedlas i medierna.
– Vi ska ha så vackra hem, så vackra trädgårdar och så piffig hall, vi ska koka vår egen marmelad och baka. Men det där får hela skutan att välta. 1970-talsgenerationens kvinnor jobbade hårt för att strunta i allt det där, medan vi av någon anledning jobbar stenhårt med att plocka in det igen.
Hennes recept för att få till en demokratisk kärnfamilj är att släppa på alla medvetna och omedvetna krav och förväntningar. Det gör inget om det är rörigt i hallen.
I boken Lycka till! Om balans i livet! lanserar Tinni Ernsjöö Rappe tillsammans med Jennie Sjögren begreppet ”smartlat” – man måste inte vara bäst på allt.
– Om man är en jätteduktig chef kanske man inte behöver vara superduktig på att laga mat också. Nu ligger många på gränsen till vad de mäktar med, hela tiden.
Medvetna beslut
Tinni Ernsjöö Rappe och hennes man försöker själva bryta mot det konventionella och i stället ta medvetna beslut.
Alla barnfamiljer kan inte vara så lika som det kan verka. Hon har själv försökt leva lyckligt familjeliv i ett hus på Lidingö med äppelträd på gården och Volvo kombi.
– Det var precis som förväntat allting. Men vi kände redan från början att ”nej, det här är inte vår grej”.
När huset byttes mot en trea i stan var omgivningen inte lika uppmuntrande.
– En del undrade om jag inte ville att mina barn skulle få det bättre med eget rum och så. Men vi tycker ju att detta är bättre för våra barn. Både jag och min man gillar våra jobb, men nu kan vi ta ledigt lite mer, resa tillsammans med familjen och göra roliga saker.
Friheten framför allt
För att få ännu större frihet, och lägre månadskostnad, går flyttlasset snart ännu en gång – till en mindre trea.
Problemen som Tinni Ernsjöö Rappe tar upp i sina böcker är sådana hon själv eller andra runt omkring henne stött på.
Författarkarriären inleddes efter att hon som ung ambitiös journalist på Svenska Dagbladet brände ut sig. Utbrändheten gjorde henne medveten om problematiken kring jämställdhet och att det egentligen inte var henne det var fel på, utan samhällstrukturerna.
Första boken Diagnos Duktig, skrev hon tillsammans med Jennie Sjögren. Sedan dess har det blivit fler.
– Jag tror att jag har kunnat skriva de här böckerna och fått så pass stor läsekrets för att jag är likadan som min målgrupp. Jag går och brottas med precis samma problem, säger Tinni Ernsjöö Rappe.
FAKTA / "Reinfeldt borde läsa Bitterfittan"
Namn: Tinni Ernsjöö Rappe
Ålder: 38.
Familj: Man, dotter, 6 år, och son, 2,5 år.
Intressen: Jag gillar att gå på teater, läsa, och politik. Jag försöker lära mig sticka också.
Önskar jag att hade vetat när jag var 25: Jag önskar att jag hade läst genusvetenskap och att jag hade gjort tonårsrevolt.
Boktips till Fredrik Reinfeldt: Bitterfittan och Revolutionary Road.
Mitt filmtips: Cramer mot Cramer.
Aktuell: Med boken Skriet från kärnfamiljen, som hon skrivit med Rebecka Edgren Aldén.