Franska protester mot nedskärningar
Anställda på däckfabriken Continental i franska Clairoix demonstrerar vid fabriken, som ska läggas ner trots att personalen gick ner i tid för två år sedan för ”att rädda sina jobb”. |
Frågan om ”kapitalets moral” var högaktuell för många fabriksarbetare vid gårdagens protestdag i Frankrike. Trots en rekordvinst minskar till exempel oljejätten Total antalet anställda i delar av landet.
– Det var Europas största raffinaderi förr om åren. Men snart är det inte mycket kvar. Det är en katastrof för trakten, säger Philippe Saunier, som arbetar hos Total i Gonfreville, nära Le Havre på västkusten.
Rekordresultat
I kristider går det ändock bra för vissa. I februari presenterade den franska oljejätten Total ett rekordresultat för 2008.
Aldrig tidigare har en fransk koncern presterat en vinst på över 150 miljarder kronor.
Men bara några veckor senare fick de anställda veta att verksamheten ska omorganiseras, vilket betyder att 550 arbetstillfällen försvinner i Frankrike, framförallt i Gonfreville.
– Skandal! utropar till och med ministrar i högerregeringen.
Klen tröst
Senare har Totals ledning försvarat sig med att bolaget kommer att skapa nya jobb på andra håll i landet. Men det är klen tröst för personalen på raffinaderiet.
– Oavsett vilket försvinner ju värdefulla arbetstillfällen här. Och vi är redan hårt drabbade av krisen, säger Philippe Saunier.
I går, torsdag, hade samtliga större fack i Frankrike varslat om en ny dagslång generalstrejk och demonstrationer, för att kräva krafttag för köpkraft och sysselsättning.
Spänt
I Gonfreville uttryckte man sitt missnöje genom att utöka strejken till två dagar. Men aktionsdagen har också föregåtts av en allt mer spänd situation vid flera andra fabriker i Frankrike.
I början av veckan fick den tyska däcktillverkaren Continental skjuta upp ett möte, efter att ilskna anställda hade kastat ägg på företagsrepresentanterna.
Continental lägger ner i Frankrike, trots att personalen för knappt två år sedan gick upp i arbetstid för att ”rädda sina jobb”. Häromdagen höll personalen hos Sony France sin vd tillfångatagen en hel natt, för att tvinga honom att omförhandla stängningen av fabriken. Och i måndags blockerade arbetare två senapsfabriker, ägda av Unilever, i protest mot en flyttning av verksamheten.
Starka reaktioner
Förra året försvann 100.000 arbetstillfällen i Frankrike. Men alla aktuella nedläggningar har inte med krisen att göra, och just därför tycks reaktionerna bli ännu starkare.
– Ändå talar man mest om oss som jobbar hos de stora företagen. Underleverantörerna drabbas allra värst, säger Philippe Saunier.
Anna Trenning-Himmelsbach
Skicka ett e-postbrev till redaktionen