Tidigare var det vanligast att kvinnor över 50 år drabbades av utmattningssymtom.  Nu söker allt fler yngre, ambitiösa kvinnor hjälp. De ”duktiga” flickorna strävar efter att anpassa sig till alla krav som ställs, men upplever ändå aldrig att de är tillräckligt bra. 

Gestaltterapeuten och sjukgymnasten Britt W Bragée disputerade nyligen med avhandlingen Kroppens mening. Studier i psykosomatiska lösningar. 

– Jag blev nyfiken på hur det kan komma sig att människor är så prestationsinriktade att de inte ser eller hör vad som händer när de går rakt in i sjukdom, säger hon.

Som psykosomatiskt inriktad sjukgymnast har hon under många år mött de ”duktiga” flickorna. Tjejer som ständigt kämpar för att bli accepterade av sin omgivning genom att anpassa sig till alla krav och ständigt vara snälla, duktiga och lydiga. Ändå känner de sig aldrig tillräckligt bra.  

Prestationsinriktade
14 kvinnor och två män medverkade i studien. De har en medelålder på 40 år och många är högutbildade. Flera arbetar också till exempel som undersköterskor eller med telefonförsäljning.

Det som förenar dem alla är att de redan från en tidig ålder varit mycket prestationsinriktade.

Det kopplar Berit W Bragée bland annat till de omedvetna förväntningar som vuxenvärlden, främst föräldrar, har på barnen.

– Men det gäller också personal i förskolan och skolan. Flickor råkar mest ut för de här förväntningarna om att de ska vara snälla, duktiga, lydiga och tänka på andra. Men det finns också pojkar som får dem på sig. Det kan hända till exempel för pojkar utan systrar, säger Britt W Bragée.   

Hårda duktighetsjkrav
Eftersom vuxenvärlden har haft rätt hårda krav på att de här flickorna ska vara just snälla och duktiga har de känt sig oaccepterade och värdelösa när de har gjort saker som omgivningen inte tyckt om, resonerar Britt Bragée. 

– Då kommer de att försöka anpassa sig till det genom att inte vara på de här andra sätten. I stället pressar de sig in i duktighetsrollen. När de sedan som vuxna befinner sig i en situation med mycket stress har de målet att de måste lyckas så starkt inom sig – att de inte uppmärksammar kroppens signaler. 

Britt W Bragées patienter är oftast mellan 30 och 45, en ålder när många samtidigt både gör karriär och har eller bildar familj. Då kan pressen bli extra stark.

För att undvika att gå in i den så kallade väggen finns bara en lösning:

– Det gäller att hitta metoder för att omvärdera sig själv. Kanske genom att läsa och diskutera med sina vänner och på så sätt bli medveten om hur man fungerar, säger Britt W Bragée.

Terapi en väg framåt
För den utbrända som redan blivit sjukskriven kan terapi vara en väg.

Britt W Bragée såg att när personerna i studien genomgick behandling lyckades de skapa en mening i de olika situationerna, som inte längre styrdes av behovet att bli bekräftad. Då sjönk också stressnivån i deras kroppar.

– Det gäller att helt omvärdera sitt sätt att se på sig själv, att tycka att man är en person som duger, fast man bara har halvlyckats eller misslyckats. Men det är svårt att lära sig själv. Då behövs ofta någon form av terapi, säger Britt W Bragée.