Bemanningsföretag blåste unga på lönen
– LGK Bemanning har bedrivit en hit and run-verksamhet, bluffat och skojat oss anställda. När lönen skulle betalas ut var chefen på semester och alla telefoner slutade att fungera, säger Joel Sundberg och Alex Waara som anställdes på bemanningsföretaget. |
I ett svep anställde bemanningsföretaget runt 80 personer, de flesta unga. Tanken var att de skulle baka semlor i olika livsmedelsbutiker. Men idén slog fel och företaget betalade inte vad de lovade.
När de anställda hörde av sig till facket skrev företagets chef ett brev till alla med besked om omedelbar uppsägning.
– En skrupelfri företagare som utnyttjar unga människor i ett oerhört riskfyllt projekt, säger Fredrik Ståhlberg, ombudsman på Handels Stockholmsavdelning.
Svalt intresse
Annonsen var införd i december förra året. ”Vi söker dig som vill tillreda semlor i butik.” Ett åttiotal hörde av sig och bemanningsföretaget LGK Bemanning skrev anställningsavtal med dem för tre månaders arbete under januari till och med mars.
– Vi fick gå kurs en vecka för att lära oss hur man gjorde, berättar Alex Waara, 20 år, en av dem som skrev på.
Butikernas intresse för semmelbakare var dock svalt.
– Under hela januari var jag aldrig ute i någon butik och jobbade. Jag ringde flera gånger och frågade men de sa att jag skulle få full månadslön ändå, berättar Joel Sundberg, 19 år.
Ryktet börjar gå
Samma sak hände Alex Waara som kom till en butik först i februari.
Så började ryktet gå bland de 80 att de bara skulle få lön för kursveckan – inget mer. När de ringde till LGK fick de veta att vd:n var på semester – men att ”budgeten inte täckte mer än lön för kursveckan”.
– När lönen skulle betalas ut var han på semester. Då slutade också företagets telefoner att fungera, säger Alex Waara.
Betalt i sista sekunden
I dag har han bara fått lön för kursveckan medan Joel till slut fått vad han ska ha för januari månad. I båda fallen sattes pengarna in på deras konto natten innan LO-Tidningen skulle träffa dem.
– De flesta har inte fått någon lön alls, medan några fått lite varierande mindre belopp. Vi kommer att skicka en betalningsuppmaning till företaget för våra medlemmar på mellan en och två miljoner. Betalar de inte tänker vi driva det vidare till domstol, säger Fredrik Ståhlberg på Handels.
Alex och Joel försöker nu spåra upp alla 80 och uppmana dem att – som de själva – gå med i facket för att de ska få sina pengar.
– De flesta gör nog ingenting eftersom de inte vet om att de har några rättigheter, säger Alex Waara.
Uppsägning
När företaget fick veta att de nyanställda hört av sig till facket skickade vd:n ett brev till alla med besked om att ”alla är uppsagda med omedelbar verkan” samt att han ska ”avveckla verksamheten på grund av det inträffade”.
– Går företaget i konkurs kommer våra medlemmar att få sina pengar via den statliga lönegarantin. Det är tragiskt att man kan köpa sig fri genom att stjälpa över kostnaderna för misslyckandet på skattebetalarna, säger Fredrik Ståhlberg på Handels.
LGK Bemannings vd Lars-Gunnar Karlsson skriver i mail till LO-Tidningen att anklagelserna om utebliven lön och arbetsgivaravgifter inte stämmer.
FAKTA / När är man anställd?
Enligt anställningsskyddslagen föreligger ett avtal om anställning då arbetsgivare och arbetstagare är överens om detta – skriftligen eller muntligen – eller om båda parter agerar som om det fanns ett avtal: lön betalas ut, arbetsschema skrivs.
LGK Bemanning har upprättat anställningsavtal med sina anställda om tidsbestämd säsongsanställning perioden januari till och med mars.
Handels driver därför linjen att företaget är skyldigt att betala lön för den perioden – och att avtalet inte kan sägas upp i förtid.
Lennart Lundquist
Skriv ett e-postbrev till redaktionen