Facket förvånat över frysta löner
Kommunalrådet Elizabeth Peltola (C) i Älmhult vill frysa de kommunanställdas löner. Hon hänvisar till uppgörelsen som IF Metall gjort med arbetsgivarna.
– Vi är förvånade över förslaget för vi har inte hört någonting om detta innan, säger Maria Gustafsson, ordförande för Kommunal sektion 14.
Om kommunalrådets förslag blir verklighet berörs cirka 1 500 anställda i Smålandskommunen.
Elizabeth Peltola vill frysa lönerna på 2008 års nivå för att undvika att tvingas höja skatter eller säga upp personal. Hon vill ha en central uppgörelse och riktar sitt förslag till arbetsgivarna i Sveriges Kommuner och Landsting.
– Vi har inte de intäkter vi behöver för att kunna behålla den verksamhet vi har i dag, säger hon till TT.
Enligt beräkningar väntas intäkterna i Älmhult för 2009 bli 24 miljoner kronor lägre än vad prognosen visade när budgeten gjordes. Och enligt kommunalrådet räcker inte heller de extra statsbidrag som kommunen begärt för att lösa situationen.
Kommunal har cirka 800 medlemmar inom Älmhults kommunala verksamhet.
– Vi ska följa upp det här och titta på varifrån förslaget har kommit och varför det har lagts, säger Maria Gustafsson.
– Det är en lösning som vi aldrig kommer att acceptera, kommenterar Kommunals ordförande Ylva Thörn i ett pressmeddelande.
TT skriver även att 15 anställda på ett behandlingshem i Bromölla, i Skåne, frivilligt har gått med på att sänka sina löner för att de inte vill bli varslade. Men det är ingenting som Kommunal i Älmhult, bara sju mil därifrån, har talat om.
– Det är ingenting som vi känner igen eller har diskuterat över huvudtaget, säger Maria Gustafsson.
På Grödbygården utanför Bromölla väckte personalen själv förslaget att sänka lönerna och överenskommelsen blev en tillfällig sänkning med mellan tolv och femton procent.
– Det är helt otänkbart att använda löner som en kortsiktig ekonomisk regulator. Då är det bättre att företag som inte är livskraftiga får gå omkull, kommenterar Kjell Svahn, ombudsman SKTF, till TT.