/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/vt 2009/telenor1009.jpg
– Det här är Stockholms vackraste arbetsplats, säger Allan Russel som jobbar på Telenor. Linda Andersson gillar känslan av öppenhet. Båda tror att det stämmer att en vacker arbetsplats gör medarbetarna friskare.
 

Det ska vara fint på jobbet. Forskare har kommit fram till att det har betydelse för hälsan om arbetsplatsen upplevs som estetiskt tilltalande.

Linda Andersson och Allan Russel har en fantastisk utsikt över Riddarfjärden från sitt jobb på Telenors huvudkontor mitt i Stockholm. Kontoret är inrymt i det gamla KF-huset strax intill Slussen. Hela väggen utmed vattnet består enbart av stora fönster som släpper in så mycket dagsljus det går i lokalerna. Det känns fritt och rymligt.

– Det är Stockholms vackraste arbetsplats, säger Allan Russel, webbansvarig på Telenor Sverige.

Medhåll
Han får medhåll av Linda Andersson, som arbetar med säkerhet i infrastrukturen på Telenor.

– Känslan av öppenhet är bäst och att det ligger så centralt, säger hon.

De tror båda på forskarrönet om att en estetiskt vacker arbetsmiljö gör medarbetarna friskare.

– När du kommer hit och ser den här utsikten, då är det svårt att inte känna sig glad. Jag skulle känna mig väldigt mycket mer stressad om kontoret låg i en källare, säger Allan Russel.

Okänt ämne
Det har han rätt i. Enligt ny forskning riskerar du att bli just stressad och få sömnstörningar om du inte tycker om din arbetsmiljö. Hur hänger det ihop?

Sjukgymnasten och ergonomen Elisabet Schell har inte hela svaret, men har skrivit en doktorsavhandling om arbetshälsa. I den handlar en av delarna om hur anställda upplever arbetsplatsen estetiskt – och vilken effekt det tycks ha på deras hälsa.

Hon upptäckte att ämnet är ganska okänt i forskarvärlden. Så okänt att hon hade svårt att hitta vetenskapliga referenser.

Det visade sig att det tidigare endast gjorts studier på sjukhus, där det framkommit att en trevlig design av miljön kan göra så att patienterna blir friska snabbare och studier inom arkitektvetenskap tar upp vikten av vackra yttre miljöer. 

Korrelation
Elisabet Schell bestämde sig därför för att stoppa in en fråga i sin undersökning om huruvida de tillfrågade upplevde sin arbetsplats som estetiskt tilltalande eller inte.

– Sedan jämförde jag resultatet med arbetsmiljö- och hälsovariabler, säger hon.

Resultatet blev att bland dem som inte gillade sin arbetsplats utseendemässigt var fler sjukskrivna. De yngre verkade fästa större vikt vid att arbetsplatsen var snygg än de äldre. Däremot fanns det ingen skillnad mellan män och kvinnor.

2.000 personer omfattades av studien, alla anställda vid antingen Sveriges Television eller Sveriges Radio. Och cheferna var bland dem som var mest nöjda med hur deras arbetsplats såg ut. 

Grundsten
Arbetsgivarna gör alltså bäst i att satsa på en fräsch och vacker arbetsplats för alla anställda, för hälsoeffekterna kan bli stora.

För enligt Elisabet Schells avhandling kände sig de som upplevde att arbetsplatsen var ful också mer stressade både på och utanför jobbet. Och de hade oftare smärtor i nacke, skuldror och rygg. De tyckte att arbetet var mer psykiskt krävande och att de hade mindre inflytande över jobbet.  

Elisabet Schell hoppas kunna fördjupa sig ännu mer i ämnet framöver. 

– Jag vill titta ännu djupare på orsak och verkan. Man får se det här som en första grundsten, säger hon.