Stockholms strejkande sopgubbar stäms i Arbetsdomstolen av arbetsgivarna. Sopgubbarna själva hade räknat med det.
– Vill arbetsgivarna köra den linjen så fortsätter vi sitta kvar, säger Magnus Lundberg, en av de strejkande sopåkarna.

Med en stämningsansökan vill Biltrafikens arbetsgivareförbund fästa AD:s uppmärksamhet på strejken. Förbundets förhoppning är att domstolen ska uppmana sopgubbarna att återgå till arbetet. Varje strejkande sopåkare har dessutom stämts på 4.000 kronor var.

–Vi har yrkat på skadestånd för att visa att man inte kan ställa till en sådan här oreda utan att något händer, säger Anders Norberg, förhandlingschef på Biltrafikens Arbetsgivareförbund.

Fackkontakt
Förbundet planerar att ta förnyade kontakter med fackförbundet Transport, som inte stöder den olagliga strejken.

– Vi har ett ansvar i att försöka få renhållningsarbetarna att återgå till jobbet, säger Anders Norberg.

Sopgubbarna själva hade räknat med stämningen. 

– Vi tänkte att det skulle bli något som vi skulle tvingas betala, säger Magnus Lundberg, en av dem som gick ut i vild strejk i fredags.
 
Sänkt lön
Bakgrunden till strejken är i korthet att företaget ILLAB vann en upphandling med Stockholm stad. Striden gäller lönerna, som blir lägre eftersom  ILLAB vill ta bort den så kallade poänglistan ur lönesystemet och i stället införa fasta månadslöner.  Det betyder sänkt lön för dem som jobbar i Stockholms innerstad.

Hans-Göran Grännby, vd för LLAB säger i ett uttalande till TT att månadslönen kommer att hamna någonstans mellan 27.000 och 29.000 kronor i månaden. Branschen har en snittlön på runt 23.000.

Längre arbetstid
Arbetsgivaren vill även utöka arbetstiden från 30 timmar i veckan till 40.

– Tyvärr springer renhållningsarbetarna när det jobbar. De vill hem snabbt så de springer och hoppar och använder inte de hjälpmedel som står till buds. Både facket  arbetsgivarsidan gör vad man kan för att komma till rätta med det här och vill att de går i stället för springer, säger Anders Norberg.

Han hävdar att det finns ett ömsesidigt intresse av att ständigt se över arbetsmiljöfrågorna och belastningsergonomin.

– Men den största boven är de anställdas sätt att utföra jobbet på tyvärr.

Arbetsdomstolen tog inget beslut om strejken i dag, måndag.