Vild strejk bland sopåkare
Sopåkare som strejkar samlades utanför sopstationen i Högdalen. |
Sopåkarna i Stockholm strejkar mot införandet av månadslöner. De vill i stället ha kvar sitt gamla system där de får betalt efter hur mycket sopor de hanterar.
Strejken inleddes på fredagsmorgonen. Sopåkarna som samlats vid Högdalens förbränningsanläggning i Högdalen är starkt kritiska till upphandlingen som företaget Liselotte Lööf AB, ( ILLAB) tagit hem hos Stockholms stad.
ILLAB vill skrota sopåkarnas gamla system, som gick ut på att de fick betalt efter en poänglista beroende på hur mycket sopor de hanterar.
Transport tar avstånd
Sopåkarna vill ha kvar sitt nuvarande system, dessutom vill de ha en ny lista över platserna där det ska hämtas sopor.
”Vi kommer att stå här tills vi får igenom våra krav”, säger Berra Rahmquist, presstalesman för Stockholms kollektivsopgubbar, till TT.
Men fackförbundet Transport stödjer inte den vilda strejken, eftersom den är olaglig.
– Det är väldigt givet enligt medbestämmandelagen. Det är fredsplikt som gäller. Däremot har vi starka synpunkter på vad som har utlöst strejken, säger Clas Linder, tillförordnad förbundsordförande i Transport.
Fel väg att gå
Transport har folk på plats i Högdalen som försöker förmå de strejkande att återgå till sina arbeten. Fackförbundet anser att det är fel väg att gå.
– Renhållningsarbetarna vill se att någonting händer. Vi har förgäves i dag pratat med dem, men det är ingen idé att tro att vi kan prata dem tillbaka till jobbet, säger Clas Linder.
Ilska över upphandlingen
Han menar att det under en längre tid funnits en ilska över hur den offentliga upphandlingen gått till.
– Den utlösande faktorn nu, och som aldrig har skett tidigare, är ju att ett företag vinner ett anbud på en direkt lönesänkning som en förutsättning. Där har vi haft funderingar om kommunen har vetat om det. Har kommunen i så fall öppet gått in i detta eller är det nåt som man inte har frågat efter?
I båda fallen tycker Clas Linder att upphandlingen lämnar mycket i övrigt att önska.
– En konsekvensbeskrivning för de anställda kanske vore högst rimligt att ha med, säger han.