Svartjobb vanligt i trädgårdsbranschen
– Jag kan inte göra så att svartjobben försvinner helt, men min granskning har bromsat upp lite grann, säger Jaddi Dalawi, lönegranskare på Kommunal som sett till att trädgårdsarbetare fått två och en miljon kronor i lön utbetald i efterhand. |
Två och en halv miljon kronor. Så mycket har betalats ut i efterhand till trädgårdsarbetare som fått för lite lön.
– Branschen är värre än andra eftersom det förekommer mycket utländsk arbetskraft och svartarbete, säger Jaddi Dalawi, lönegranskare på Kommunal.
På två år har fackets specialgranskning av lönerna i trädgårdsbranschen i Stockholms län lett till att nästan två och en halv miljon kronor betalats ut till anställda.
2007 hittade Kommunal fel på löner från 22 olika företag, vilket ledde till att sammanlagt 1,5 miljoner kronor betalades ut i efterhand. För 2008 blev summan 919.000 kronor från 24 olika företag. Resultaten är så bra för medlemmarna att facket fortsätter den unika granskningen.
Maktlös
Jaddi Dalawi, lönegranskare på Kommunal, tittar sedan fyra år tillbaka speciellt på trädgårdsanläggningsbranschen. Han letar efter övertidsersättning som inte betalats ut, fel kring föräldraledighet, röda dagar, semesterlön och karenstider och andra fel som kan finnas i de löner företagen betalar till sina anställda. Det är bara inom denna bransch som avtalet tillåter Kommunal Stockholm att gå ut och granska företagen.
På många av de omkring 160 granskade företagen i Stockholms län har han stött på svartjobb. På en handfull jobbade även personer som vistas illegalt i Sverige.
– Men vad ska jag göra när jag hittar papperslösa? Ringa polisen? Nej, då skickas de ut ur landet. Bråka med arbetsgivaren om det? Nej, då sparkas de. Jag vill inte göra de papperslösa till mer offer än de redan är. Jag brukar hänvisa till fackligt centrum för papperslösa. Det är allt jag kan göra. Jag känner mig maktlös, säger han.
Okänt problem
För Katarina Novak, vd på arbetsgivarorganisationen Skogs- och lantarbetsgivareförbundet (SLA), är det en nyhet att det förekommer papperslösa i branschen.
– Det är något vi måste ta upp till diskussion med våra medlemsföretag. Det är en total nyhet för mig och inte acceptabelt, säger hon.
Att det däremot finns problem med svartjobb i branschen är väl känt för SLA. Efter att det i våras kommit fram att det förekommit mycket konstigheter i löneutbetalningar bildade SLA tillsammans med Kommunal en etikgrupp där parterna tillsammans försöker komma åt problemen.
– Vår grundinställning är att företagen ska följa kollektivavtalen. Etikgruppen tar fram ytterligare regler och uppförandekoder för företagen. I ett första skede har det handlat mycket om hur företagen ska hantera utländsk arbetskraft med bostäder, arbetsmiljö och löner då vi har haft mycket trassel kring just det.
Bromsar svartjobben
Jaddi Dalawi lägger ungefär 70 procent av sin arbetstid ute på olika företag. Då har han chans att upptäcka svartjobb eller papperslösa som jobbar. Seriösa arbetsgivare som själva tjänar på den hårda granskningen tipsar om andra oseriösa företag.
– När jag får tips om svartjobb bokar jag en tid med arbetsgivaren och ber att få se alla lönelistor. Problemet är att då visar de mig bara papper på sina vita anställda. Men om jag vet att det jobbar fler personer där kan jag ifrågasätta varför de bara visar mig papper på två anställda när det är tio som jobbar där totalt. Jag kan inte göra så att svartjobben försvinner helt, men min granskning har bromsat upp lite grann.
FAKTA / 156 avtal i Stockholm
Kommunal har slutit avtal med 156 trädgårdsanläggningsföretag i Stockholms län. Lönegranskningen har lett till att nya kollektivavtal tecknats med 21 företag under 2007 och 2008.
Arbetsgivarorganisationen Skogs- och lantarbetsgivareförbundet har 53 medlemmar i länet.
Mathilda Andersson Nwachukwu
Skriv ett e-postbrev till redaktionen