Osäkra arbetstider och en lön som betalas ut godtyckligt. Ali Hussein är papperslös flykting och jobbar mestadels svart och utan arbetstillstånd på skolor och förskolor i hela Stockholms kommun. Med en kedja av mellanhänder kunde den ljusskygga verksamheten fortsätta år efter år utan att någon reagerade.

Tillsammans med en grupp på omkring fyra personer från företaget Baltum Trädgårdsservice har Ali under ett par års tid jobbat som städare och vaktmästare på skolor.

Han har tagit hand om utemiljön och arbetsuppgifterna har varit skottning, sandning, att sköta rabatter, gräsklippning, att plocka skräp och städning. Arbetsdagarna blir ibland långa. Enligt hans egna anteckningar gav ett antal snöiga dagar i november förra året jobb nästan dygnet runt i tre dagar. Andra dagar har han inte haft något arbete alls. Han rings in efter behov och mest har han jobbat under sommaren.

Pengarna i handen
Enligt honom själv har pengarna betalats ut slumpmässigt direkt i handen. Något bankkonto får Ali inte öppna i Sverige då han inte har tillstånd att befinna sig i landet.

– Jag har fått någon tusenlapp då och då. Sällan har lönen jag fått varit så hög som det vi bestämt. Men jag kan inte göra något mer än att fråga när jag får resten av lönen. Då säger min chef att det kommer, men jag har väntat i flera månader nu och är trött på alltihop.

I en granskning som Kommunal gjort finns Ali med bland de anställda på Baltum Trädgårdsservice i november förra året. Då jobbade han enligt företaget 59,1 timmar plus 22 timmar övertid. Men enligt sina egna anteckningar har han jobbat 152 timmar under samma månad. Och på ett kvitto för löneutbetalning som Ali har skrivit på för november anges 92,8 timmar.

– Det är det han har jobbat hos oss. Vi har betalt ut lönen i kontanter som det står på kvittot och det har han själv skrivit under, säger Azad Singh som är arbetsledare på Baltum Trädgårdsservice.

Utan rättigheter
Själv säger Ali Hussein att han inte fått lön för alla sina arbetade timmar.

Azad Singh medger att Ali Hussein har jobbat på Baltum Trädgårdsservice under en längre tid, men säger att han själv inte visste att den anställde saknade tillstånd att vara i Sverige och jobba.

– Det står ju inte skrivet i pannan på folk att de inte har arbetstillstånd. Jag har litat på honom, men hädanefter kommer jag att kolla med Migrationsverket innan jag anställer någon. Den här personen jobbar inte längre hos oss, säger han.

Ali Hussein har förlorat sitt jobb för att han har valt att berätta om det, men säger att han ändå inte står ut längre med att vara i händerna på sin arbetsgivare helt utan egna rättigheter.

– Jag är trött på alltihop. Det här är mitt dåliga liv, säger han och visar ett fullklottrat kollegieblock där han omsorgsfullt skrivit in när han jobbat.

Osäker framtid
Vad som händer nu vet han inte. Chansen att han någon gång får uppehållstillstånd i Sverige är liten, vilket tvingar honom till att antingen åka från Sverige eller försöka hitta ett nytt jobb där arbetsgivaren inte kollar hans arbetstillstånd.

Att Ali Hussein inte hade något lönekonto var inget Azad Singh reagerade på. Baltum Trädgårdsservice har ytterligare omkring fem anställda som får kontant lön för att de inte har något svenskt bankkonto. Även den som har arbetstillstånd kan ha svårt att öppna ett svenskt bankkonto.

Totalt har Baltum omkring 25 personer timanställda, ingen är fast anställd. Företaget har tecknat kollektivavtal, men är inte medlem i arbetsgivarna SLA.

Sedan maj 2007 har Ali Hussein skrivit upp varje timme han jobbat. Anställningskontrakt har han inte haft, förutom under en period på fem månader förra året. Det är underskrivet av honom själv och arbetsledaren Azad Singh. För denna period hoppas han att Baltum betalar in skatt för honom, något som inte gjorts för det han jobbade under 2007. Sedan det året har han varit registrerad för A-skatt hos Skatteverket, men är hittills nolltaxerad.

Saknades vid granskning
Ali fanns inte med bland de anställda på företaget i en granskning Kommunal gjorde i juli 2008 trots att han har anställningskontrakt för den tiden och har jobbat enligt sina egna anteckningar.

Men efter LO-Tidningens granskning av Ali Husseins jobb på Baltum Trädgårdsservice är företaget angeläget om att situationen ska lösas. Azad Singh har kontaktat Yacine Asmani på det fackliga centrumet för papperslösa och bett om hjälp. Första steget blir att boka in ett möte.

– Han är villig att betala ut obetald lön och skatt i efterhand till den som jobbat hos honom. Det är jättepositivt för centrumet och för den enskilde personen att ett sådant tryck skapas på arbetsgivare, säger Yacine Asmani.

Sisab har ansvaret
Ansvaret för utemiljön på Stockholms skolor ligger ytterst på Sisab, ett kommunalt bolag som äger och förvaltar de flesta av kommunens förskolor, skolor och gymnasier. Via en kedja av underentreprenörer hamnar ansvaret för den yttre skötseln av skolorna på företaget Baltum Trädgårdsservice.

Vid en rundringning till ett tiotal skolor som Baltum regelbundet jobbar på visar det sig att de flesta inte vet vilket bolag som tar hand om skolans yttre skötsel. Vaktmästare på skolorna säger att de inte har någon kontakt med dem som kommer och jobbar men att man ser att de är där ”då och då”.

På en skola säger vaktmästaren att han reagerat på att personal från Baltum varit där och jobbat sena kvällar.

Fotnot: Ali Hussein heter egentligen någonting annat.

 
/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/vt 2009/papperslosgrafik0509.jpg

Mathilda Andersson Nwachukwu
Skicka ett e-postbrev till redaktionen