Svårt dra gränser för chefens rätt att kolla dig på jobbet
Utredningen som ska ge ett starkare integritetsskydd i arbetslivet har, än en gång, fått förlängd tid. Denna gång fram till den 15 april i år.
Den ska enligt direktiven föreslå hur lagarna bättre ska skydda de anställdas personliga integritet på jobbet. Utredaren ska göra klart både när arbetstagare och arbetssökande ska få kontrolleras – och hur den information som kommer fram ska få behandlas.
Förslaget ska innehålla regler om hur arbetsgivare ska få kontrollera anställda och sökande genom hälso- och drogtester. Även kontrollen av anställdas e-post ska regleras, liksom loggning av internetbruk och övrig loggning. Dessutom ska utredningen föreslå när och under vilka förutsättningar en arbetsgivare ska få begära att se utdrag ur straffregistret.
Inget ifrågasättande
I utredningens uppdrag finns dock ingen uppmaning att ifrågasätta det gällande kravet att den som ska börja jobba i skolor, barnomsorg eller på vårdhem för barn ska visa ett utdrag ur belastningsregistret som bevisar att han eller hon inte har dömts för sexbrott eller andra grova våldsbrott.
Utredningen tillsattes 2006 av arbetslivsminister Hans Karlsson i den dåvarande socialdemokratiska regeringen. Till särskild utredare utsågs Cathrine Lilja Hansson, ordförande i Arbetsdomstolen.
Den borgerliga regeringen har vid tre tillfällen gett utredningen tilläggsdirektiv. Tilläggen har inte ändrat något i sak, de har bara förlängt utredningstiden.
Protester
Utredningen skulle enligt de ursprungliga direktiven ha redovisat sitt uppdrag senast den 15 januari 2008. Utredaren har inte berättat vad som ligger bakom behovet av förlängd tid för uppdraget.
Arbetsgivarorganisationerna Svenskt Näringsliv, Arbetsgivarverket och Sveriges Kommuner och Landsting protesterade dock i en gemensam skrivelse i somras mot det arbete som bedrivs inom utredningen.
De lagändringar som utredningen överväger skulle allvarligt inkräkta på arbetsledningsrätten, hävdade arbetsgivarna då. De vill inte ha en lag som – utöver vissa specificerade situationer som exempelvis drogtester – övergripande styr när och hur kontroll- och övervakningsåtgärder får användas.
FAKTA / Samråd före förslaget
Utredaren Cathrine Lilja Hansson ska samråda med bland andra arbetsmarknadens parter och Rikspolisstyrelsen innan hon lämnar sitt förslag.
Hans Olof Wiklund
Skriv ett e-postbrev till redaktionen