/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/vt 2009/edmundsson_karlsson0409.jpg
Elin Edmundsson och Josefin Karlsson och pendlar varje dag från Malmö och in till jobbet på kaféet inne på shoppingcentret Fields.
 

REPORTAGET Högre löner och kortare arbetsdagar lockar svenskar till jobben på andra sidan Öresundsbron.
Nära 20. 000 svenskar pendlar över bron varje dag.
– Det är otroligt mycket folk på tågen, säger Jette Kaman, tågmanager.

Punktlighet och information var honnörsorden när tågoperatören DSB First nyligen tog över Öresundstrafiken. De första dagarna kantades visserligen av förseningar och inställda tåg, men nu, några veckor senare tycks trafiken flyta på.

– Det här är ju lite nytt för oss allihop. Sedan DSB First tog över har vi har haft en del förseningar och sådant. Som anställd på tåget kan man känna sig lite utsatt när folk klagar, säger Jette Kaman.

Båt mot tåg
Hon är danska, men bor i Malmö sedan många år. Hon började arbeta på DSB på danska sidan för drygt två år sedan. Dessförinnan jobbade hon i Sverige.

Men hon har även hunnit med att arbeta 17 år på flygbåtarna. Många av pendlarna har gjort som hon: bytt båten mot tåget. Därför ser hon ofta välkända ansikten bland tågresenärerna.

– En man som jobbar på en teater berättade att han i år pendlat till Danmark i 32 år. Nu skulle han snart gå i pension, berättar Jette Kaman.

Hon tvekade aldrig när möjligheten att få arbeta på den danska sidan dök upp.

– Nej, du får mer pengar för samma jobb. Jag går på de danska avtalen plus att jag kan räkna in valutaväxlingen, säger hon.

Sida vid sida
Svenskar och danskar arbetar sida vid sida på tågen, och det trivs Jette Kaman utmärkt med.

– Det är trevligt, säger hon.

Martin Thorsson från Malmö, Stadiums butikschef i det danska shoppingcentret Fields, ser ut över vattnet som svischar förbi utanför tågfönstret. Han har pendlat i fem år och sett hur svenskarna blivit allt fler.

– Tidigare var tåget som gick klockan 06.42 från Malmö alltid stendött. I dag kör man med tre tågsätt, säger han.

Martin Thorsson började på Stadium i Malmö när han var 18 år. I dag är han 28 och butikschef i vad han kallar kedjans ”flaggskeppsbutik” i Danmark, som ligger nära bron på den danska sidan. Jobbet fick han efter att ha arbetat fyra år i Malmö och därefter i flera av de danska butikerna. Första tjänsten i Danmark gick ut på att hjälpa till med uppbyggandet av just butiken inne på Fields.

– Så nu är jag tillbaka där jag började kan man säga.   

Valutavinst
Som svensk deklarerar Martin Thorsson i Danmark och betalar också skatt i landet.

Den danska kronan är för tillfället värd runt 1,50 svenska, något som ger svenskarna i snitt 16 procent mer i lön. Ingångslönerna är också generellt högre i Danmark, men det är även skatterna.

 – Att jobba i Danmark har gett mig ett par tusen kronor mer i månaden. När kursen är som den är för jag över min danska lön på ett svenskt konto direkt, säger Martin Thorsson.

Tåget stannar i Ørestad, två stationer efter Kastrups flygplats. Det är dags att kliva av. Martin Thorsson låser upp personalingången och hejar glatt på den tappra skara som redan hunnit till jobbet.

– Hello girls, ropar han när han passerar fikarummet på väg mot rummet där säljarna sitter, som just för ögonblicket visar sig vara tomt.

Viktig insats
Det första Martin Thorsson måste ta itu med just denna morgon är ett vattenläckage inne på lagret. Reparatörerna har redan släppts in.

– Det läcker in från butiken ovanför oss. De har haft stopp i sitt avlopp.

Lukten fyller luften. Martin Thorsson hoppas att den ska vara helt borta innan arbetsdagen är slut. 

– Den här lukten är ju illa om man kommit fram till att man kan påverka försäljningen med dofter, säger Sara Palmblad, dekoratör i butiken och boende i Malmö. 

Svenskkoloni
Tio av 14 i butikens personalstyrka är svenskar. Och just i dag är det bara en dansk på plats, säljaren Susanne Funsk. Hon tycker att det funkar bra att arbeta med nästan bara svenskar.

– Jag har lärt mig att förstå svenska, säger hon.

Martin Thorsson kommer ut från lagret igen. Det är tyst och lugnt i lokalen. Bara en timme återstår innan butiken ska öppna och han håller ett peppmöte med personalen innan det är dags att välkomna dagens kunder.

Längre upp i samma köpcentrum har svenskorna Josefin Karlsson, 28, och Elin Edmundsson, 20, redan öppnat kaféet Mammamia och står vid glassdisken och gör i ordning bland glasslådorna. Josefin Karlsson arbetade tidigare på ett liknande ställe med samma ägare, också i Danmark.

– Om man jämför med vad jag skulle tjäna på ett kafé i Malmö så är det väldigt stor skillnad, säger Josefin Karlsson.

Tjejerna berättar att det förra helgen blev stopp när ett av tågen skulle åka över bron under hemresan.

– Vi fick gå av vid Kastrups flygplats och vänta på bussar i stället. Det var tråkigt när det var helg, säger Elin Edmundsson.

Bättre vårdlöner
Men det är inte bara butiks- och restaurangbranscherna som lockar svenskar. De finns gott om dem också inom den danska sjukvården.

Biomedicinska analytikern Maria Anderberg har tidigare arbetat på sjukhusen i Malmö och Lund, men har bytt till patologiavdelningen vid Rikshospitalet i Köpenhamn.

– Jag tycker att man som biomedicinsk analytiker är underbetald i Sverige. I Lund hade jag 19.100 kronor i månaden i lön före skatt. Nu har jag 24.000 danska kronor. Vi betalar &arin
g; andra sidan mer skatt än i Sverige, men har också ett personavdrag och det är det som gör att det lönar sig. I svenska pengar får jag ut över 20.000 kronor. I Sverige hade jag fått ut betydligt mindre.

Tidiga morgnar
En nackdel som Maria Anderberg kan se med pendlingen är de tidiga morgnarna. Varje dag går hon upp klockan fem och lämnar hemmet klockan 05.45. Men hon brukar vara hemma igen redan klockan fem på eftermiddagen. Helt acceptabelt tycker hon själv.  

Ytterligare tre svenskar arbetar på samma avdelning.

– Vissa danskar har varit motståndare och tyckt att det inte ska jobba några svenskar på avdelningen. Danskarna är ärligare också på ett helt annat sätt än svenskar, säger Maria Anderberg och drar ett exempel:

– En kollega sa till mig ”jag tycker inte om svenskar, så jag tycker inte om dig”.  Men sedan kom hon ett år senare och sa ”jo, jag tycker faktiskt bättre om dig nu”. Jag undrar om det var för att hon hade lärt sig hur jag pratar, att jag kunde mer danska eller för att hon hade lärt känna mig mer, säger Maria Anderberg och skrattar.

Tar det roligt
Hon trivs betydligt bättre med själva arbetstempot på Rikshospitalet jämfört med hur hon upplevt det på de svenska sjukhusen. 

– Här är det ingen som springer i korridorerna eller någon som skriker ”har ni koll på det och det?”.

Ingen av de pendlande svenskarna som LO-Tidningen träffar känner sig sugen på att flytta över sundet och bli danskar på riktigt. 

– Nu har jag tagit över min farmors hus utanför Malmö och har sambo där. Men hade jag haft en dansk pojkvän kanske jag hade funderat annorlunda, säger Maria Anderberg innan hon återgår till sina arbetsuppgifter i laboratoriet på Rikshospitalets patologiavdelning.


FAKTA / Bo i Sverige och jobba i Danmark
Arbetstid
37 timmar i veckan i de flesta fackliga avtal.

Fackförening
Du kan vara med i ett danskt fack som har över de danska arbetsvillkoren.

A-kassa
A-kassan är frivillig. Du ska vara med i en dansk a-kassa för att få ersättning, men om du blir heltidsarbetslös måste du anmäla det till den svenska arbetsförmedlingen.

Sjukpenning
Du får lön eller sjukpenning från första sjukdagen. Du har inte rätt till sjukdagpenning om ditt barn blir sjukt, men många avtal ger rätt till ledig med lön på barnets första sjukdag.
Källa: Öresunddirekt.com