Ett vinnande koncept för socialdemokrati
Det är dags att börja formulera politiken, den socialdemokratiska framtidspolitik som ska få våra sympatisörer att börja räkna dagarna fram till det allmänna valet 2010.
Partiledningen har redan offentliggjort vissa framtida prioriteringar, till exempel den återställar-politik vi måste bedriva för att mildra konsekvenserna av den nyliberala regeringens samhällsexperiment. Säkerställandet av a-kassan och sjukförsäkringssystemet är avgörande frågor, men fler större uppgifter kvarstår att ta ställning till.
Integrationsarbetet anser jag och många med mig vara en sådan fråga, där vi måste vara klarsynta och visionära. Vi socialdemokrater måste se och förstå samhällets vardagsnära integrationsproblem, för att därigenom kunna fokusera på integrationsmöjligheterna.
Satsningar mot sociala klyftor
Vår partiledare Mona Sahlin har tidigare uttryckt att vi efter valsegern 2010 ska satsa tiotals miljarder kronor på våra så kallade miljonprogramsområden, var är den visionen i dag? Framtida satsningar mot sociala klyftor måste lyftas fram i ljuset, då det skapar hopp om ett tryggare Sverige.
Om vi inte hanterar asyl- och flyktingpolitiken på ett mer konstruktivt sätt banar vi väg för främlingsfientliga krafter såsom Sverigedemokraterna. De kan då plocka poäng på människors rädsla för ökade samhällsklyftor, social misär och ytterst konfrontation mellan olika befolkningsgrupper.
Låt oss undanröja risken för det, med vår idépolitik och uppfattning om alla människors lika värde.
Förstärk vuxenutbildningen
En nationell satsning på subventionerade hyresrätter i attraktiva områden, skulle bidra till att de olika samhällsklasserna kan bo och leva integrerade med varandra. Socialt och ekonomiskt svaga grupper skulle inte längre fösas samman i de billigaste hyresrätterna, ofta belägna i nedslitna miljonprogramsområden.
Arbete och egenförsörjning är avgörande för en lyckad integration, därför bör vi förstärka och effektivisera vårt
vuxenubildningssystem. Alla människor som kommer till vårt land bär på en historia; har utbildning, färdigheter eller unika erfarenheter som måste kunna ”översättas”, eller anpassas till den svenska arbetsmarknadens behov och förutsättningar. Validering och arbetsplatsförlagd SFI i kombination med uppdragsutbildningar kan stärka denna annars så konkurrenssvaga grupp.
Friskolor segregerar
Så en fråga ingen kommer förbi om vi vill minska samhällsklyftorna: det fria skolvalet och den eskalerande friskolereformen måste hejdas. Den har en rent segregerande effekt.
Alla våra barn har samma fundamentala behov, att lära sig läsa, skriva och räkna.
Låt våra barn göra det tillsammans, i stället för att gynna etniska, religiösa eller andra särskiljande profilskolor. Om vi socialdemokrater visar på en handlingskraftig integrationspolitik, som syftar till att utjämna klyftorna mellan landets invånare tror jag att vi vinner stöd för det. Vi skall inte ägna oss åt läpparnas bekännelse om alla människors lika värde, vi måste skapa integration i praktiken! Det är socialdemokrati i sin allra renaste form.
Krister Kronlid (s)