Ökad extremism i hela regionen kan bli följden av anfallet mot Gaza, säger den palestinske arbetsmarknads- och planeringsministern Samir Abdullah i ett exklusivt samtal med LO-Tidningen.

/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/vt 2009/samirabdullah0409.jpg  

Han jämför med situationen i Iran, Somalia och Afghanistan där fundamentalistiska krafter dominerar.

– Vi kan mycket väl få en liknande utveckling här, det måste Israel och världssamfundet inse. Attackerna mot Gaza tillsammans med ockupationen skapar hat och bäddar för extrema rörelser. Alla krafter som önskar fred och stabilitet här i regionen måste samarbeta för att undvika det.

Ingen militär lösning
Enligt Samir Abdullah, som räknar sig till de ”moderata och sekulära” krafterna i Palestina, finns det ingen militär lösning på Israel-Palestinakonflikten: Den enda framkomliga vägen är förhandlingar. Han anser att Hamas har en del av ansvaret för hur situationen i Gaza utvecklades innan vapenvilorna utropades förra helgen.

– Israel är angriparen, men kriget kunde kanske ha undvikits. Främst den palestinska myndigheten och Egypten gjorde många ansträngningar att förlänga fredsavtalet innan det gick ut i december, men Hamas ville inte godkänna de förslag som togs fram.

– Folk kommer att fråga sig om det var värt detta mycket höga pris att inte gå med på ett fredsavtal.

Över tusen döda
Intervjun äger rum i arbetsmarknadsministeriets lokaler i Ramallah på Västbanken i samband med att en LO-delegation besöker ministern. Det sedan länge planerade mötet var tänkt att handla om arbetsmarknadsfrågor, men situationen i Gaza tar över. Den här dagen rapporterar medierna om bomber mot ett Röda Korssjukhus, att FN:s matlager brinner och att antalet dödade palestinier under den israeliska attacken överstiger tusen.

Samir Abdullah betecknas som oberoende och representerar alltså inte något parti i regeringen, men har tidigare varit ordförande i det palestinska kommunistpartiet. På hans meritlista finns en doktorsexamen i ekonomi, höga poster inom den palestinska administrationen och delegat vid tidigare fredsförhandlingar. Han förväntas bli en ledande palestinsk representant vid de kommande fredssamtalen.

Återuppbyggnad
Som planeringsminister har Abdullah just fått presidentens uppdrag att planera återuppbyggnaden av det sargade Gaza.

– Det svåra är att få rätt kompetens i form av experter och tekniker till Gaza, säger han. Det handlar om att röja upp stora områden, bygga tiotusentals nya bostäder, återställa infrastrukturen och ord-na sjukvård till de många skadade, inte minst för alla dem som skadats av fosforbomber.

Men återuppbyggnaden kan också leda till kontroverser mellan olika biståndsgivare och speglar de stora motsättningarna på denna utsatta landremsa. Samir Abdullah konstaterar att en förutsättning för att återuppbyggnaden ska fungera är att Hamas och den palestinska myndigheten kommer överens om hur arbetet ska bedrivas. Dessutom måste internationella säkerhetsstyrkor finnas på plats, både i Gaza och på Västbanken:

– Det går inte att inte att klara detta svåra arbete om Hamas fortsätter att kräva ensam kontroll över Gaza.

Skeptisk
Han är samtidigt mycket skeptisk till den israeliska regeringens fredsvilja och hävdar att dess mål inte alls är en tvåstatslösning utan ett fortsatt men försvagat Hamasstyre i Gaza.

– Israelerna vill att situationen på de palestinska områdena ska vara kaotisk. De vet att de kommer att tvingas till reella fredsförhandlingar den dag som palestinierna enas, och vill till varje pris förhindra detta.

Abdullah hävdar att han inte är förvånad över att stödet för palestinierna från övriga arabstater har uteblivit även denna gång.

– Vi har länge gjort tydligt att vi gärna lyssnar till andra regeringars uppfattningar, men att vi självständigt väljer vår väg. Vi vill inte bli kidnappade av andra intressen här i regionen. Den här hållningen, som vår tidigare president Arafat utvecklade, uppfattas av en del arabstater som utmanande.

Internationellt stöd
Hamas hotar denna palestinska självständighetslinje, enligt ministern.

– Hamas har inte ett nationellt program för befrielse av palestinierna, utan har som mål att införa en islamistisk stat med sharialagar. De är ett redskap för andra intressen här i regionen.

Samir Abdullah betonar än en gång vikten av internationellt stöd för en fredlig lösning.

– Detta är förmodligen sista chansen för moderata krafter att vara med och påverka utvecklingen här i regionen. Om vi inte lyckas kommer den att ta en helt annan och mycket farlig riktning.

FAKTA / Bräckligt eldupphör

  • Den senaste helgen utropade Israel vapenvila i Gazaremsan och den följdes av ett palestinskt eldupphör. Lugnet betecknas som mycket bräckligt.
  • Israels krig i Gazaremsan startade i julhelgen. Mer än 1 300 palestinier har dödats, över hälften civila enligt palestinska källor. 13 israeler har dödats, varav 10 soldater.
  • Gazaremsan styrs av Hamas, som segrade i palestiniernas parlamentsval i januari 2006 och sommaren 2007 körde ut den politiska rivalen al-Fatah från området. De judiska bosättningarna utrymdes 2005.

FAKTA / LO:s delegation

  • LO:s delegation, med Ulf Edström, chef för internationella enheten och Keth Thapper, ombudsman på samma enhet. träffade förra veckan den palestinska fackliga centralorganisationen PGFTU i Nablus på Västbanken.
  • Ett seminarium med ett 30-tal deltagare från palestinska fack hölls om FN-organet ILO. 
  • Delegationen förde också samtal med palestinska myndigheten, bland annat om vikten av att respektera ILO:s globala miniminormer i arbetslivet.
  • Delegationen träffade också israeliska LO, Histadrut, i Tel Aviv.

Agneta Carleson
Skriv ett e-postbrev till redaktionen