Tre miljarder försvann i raset – men P-O Edin tror ändå på aktier
P-O Edin placerade nästan 100 procent av Östersjöstiftelsens tillgångar i aktier. För 2008 blev resultatet minus 45 procent. |
Förre LO-ekonomen P-O Edin förlorade hälften av Östersjöstiftelsens kapital förra året. Placerarna på AMF Pension och IF Metalls kapitalförvaltning klarade sig bättre – men hamnade ändå på minus.
2008 blev ett riktigt ”skitår” för de flesta som förvaltade kapital. Allra värst var det för dem som placerat pengarna på aktiemarknaden.
Men trots sina stora förluster – och trots att statistiken visar att aktieplaceringar inte gett högre avkastning än säkra obligationer de senaste 19 åren – tänker de tre förvaltarna fortsätta att satsa på aktier.
3 miljarder upp i rök
I början av 2008 hade P-O Edin 6,7 miljarder kronor att förvalta som placeringsdirektör för Östersjöstiftelsen (vars avkastning finansierar forskningen på Södertörns högskola).
I dag konstaterar han att värdet på stiftelsens tillgångar under ett år minskat med drygt 45 procent. Cirka 3 miljarder kronor har gått förlorade i finanskrisen.
– Det inträffade något som varken jag eller några andra trodde skulle kunna ske i modern tid – nämligen ett haveri i bank- och betalningssystemen, säger P-O Edin.
Östersjöstiftelsen hade nästan allt placerat på aktiemarknaden. Därför slog också förra årets ras på börserna särskilt hårt mot dess tillgångar.
Dragit lärdom
Vilka slutsatser som ska dras för framtiden diskuteras just nu inom stiftelsen, men en lärdom tror sig P-O Edin redan nu ha fått.
– Vi måste försöka hitta strategier som bättre säkrar redan uppnådda framgångar. I åtta års tid var vi utomordentligt framgångsrika i vår förvaltning, men mycket av det har förlorats under 2008.
Någon omprövning av grundmodellen – att satsa nästan enbart på aktier – tror dock P-O Edin inte att det kommer att bli.
– Förr eller senare kommer de stabila och bra industribolag som vi satsat på att repa sig igen.
Långsiktig placering
LO-Tidningens statistik som visar att obligationer haft bättre avkastning än aktier under lång tid avfärdar P-O Edin med att den inte ger en riktig bild av hur långsiktig kapitalförvaltning går till.
– De siffrorna utgår ifrån att allt kapital investeras vid en enda tidpunkt. Men stora långsiktiga kapitalförvaltare placerar under en längre period.
Hur lång måste då den långa sikten vara för att aktier ska överträffa säkrare ränteplaceringar?
– Om man sprider sina placeringar under några års sikt brukar man säga att 20 år är en rimlig tid under vilken man kan förvänta sig att aktier är en förmånligare placering än obligationer, säger P-O Edin.
"Rejält minus"
Även IF Metall har betydande finansiella tillgångar att förvalta, bland annat för att hålla uppe värdet på strejkkassan. Förbundet tycker sig ha klarat 2008 relativt bra, men det blir ändå ett ”rejält minus” som resultat av kapitalförvaltningen.
– Vi bestämde redan efter IT-bubblan i början av 2000-talet att vi skulle dra ner våra aktieplaceringar, säger Håkan Arnelid, ekonomichef på IF Metall.
Neddragningen innebar att förbundet gick miste om en del av uppgången i början av 2000-talet. Men det har å andra sidan förlorat mindre i den aktuella krisen.
"Orättvis jämförelse"
IF Metall har för närvarande 28 procent av sina tillgångar placerade i aktier, men Håkan Arnelid kan tänka sig att öka den andelen framöver.
– Nuvarande läge är inte en rättvisande utsiktspunkt. Det är inte så konstigt att aktier inte klarar sig bättre i en jämförelse när två så kraftiga nedgångar inträffat. Men över längre tid ger aktier mer.
Peder Hasslev, chef för kapitalförvaltningen på AMF Pension, anser inte heller att jämförelsen är rättvisande när vi befinner oss i botten av en kris.
AMF Pension förutsåg en nedgång på aktiemarknaden, anpassade portföljen därefter och har i dag relativt lite i aktier.
– Men sett över en lång tid har aktier genererat högre avkastning. Därför är det aldrig aktuellt för oss att helt gå ur aktiemarknaden.
– När aktiemarknaden väl stiger går det fort. Då vill vi vara med om den värdeökningen.
Läs också: Artikeln "LO-ekonomen blev finansräv" 2008-09-26
Peeter-Jaan Kask
Skicka ett e-postbrev till redaktiopnen