När ungdomsarbetslösheten växer är det fler unga tjejer än killar som går utan jobb. Framför allt är arbetslösheten hög bland unga kvinnor som är födda utanför Sverige. Bland dem saknar var tredje jobb.

Det visar en bearbetning som LO-Tidningen gjort av Statistiska centralbyråns uppgifter om den del av befolkningen som inte är i arbete.

Arbetslösheten bland de unga har legat över 15 procent kvartal efter kvartal det senaste året. Under senhösten har ungdomsarbetslösheten stigit till 20 procent.

Högsta siffrorna
De utlandsfödda kvinnorna är den grupp ungdomar som har och haft de högsta arbetslöshetstalen.

Medan killar som är födda i Sverige har legat på en arbetslöshet mellan 15 och 25 procent, beroende på årstid, har arbetslösheten bland de unga utlandsfödda tjejerna pendlat mellan 25 och 35 procent.

I november förra året var arbetslösheten bland de unga utrikesfödda tjejerna dubbelt så hög som bland inrikesfödda killar – 34, 9 procent mot 17,5.

Strukturella orsaker
Men även bland svenska unga kvinnor är arbetslösheten i dag något högre än bland männen i samma ålder.

– Det är anmärkningsvärt med tanke på att unga kvinnor i genomsnitt har bättre skolresultat än unga män, säger LO:s chefsekonom Lena Westerlund. Och det verkar som om de utlandsfödda, de redan svagaste på arbetsmarknaden, kommer få störst problem i krisen

Hon tror att strukturella orsaker och diskriminering kan vara en förklaring till den höga arbetslösheten bland utlandsfödda kvinnor.

– Är du kvinna, ung, utlandsfödd eller med utrikes bakgrund och jobbar i ett LO-yrke tillhör du en utsatt grupp som har de sämsta arbetsvillkoren. Det är också en grupp som i mycket högre utsträckning har tidsbegränsade anställningar.

"Inte mycket av substans"
Lena Westerlund är kritisk till regeringens insatser mot ungdomsarbetslösheten.

– Ungdomsarbetslösheten totalt sett ligger på en mycket hög nivå och det har inte hänt mycket av substans för ungdomarna under de goda åren 2006 och 2007.

– Visst har många ungdomar kommit in på arbetsmarknaden under högkonjunkturen, men inte så många som det borde ha varit.

Enligt Karolin A Johansson, pressekreterare hos arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin, har regeringen uppmärksammade de stora problem som ungdomarna har att komma in på arbetsmarknaden sedan den tillträdde 2006.

– Ungdomar och utlandsfödda är därför två av de prioriterade grupper som arbetsförmedlingen har ett särskilt uppdrag att uppmärksamma, säger hon.

– Beklagligtvis har det ännu inte lett till större resultat. Men många av de åtgärder som satts in på arbetsmarknaden har varit inriktade just på att förbättra situationen för dessa grupper, fortsätter Karolin A Johansson.

Stor utmaning
Lena Westerlund anser att regeringen på kort sikt måste öka utbildningsplatser, arbetsmarknadspolitik och praktikplatser för ungdomar.

– Det kommer att bli en väldigt stor utmaning. Regeringen ligger långt efter i utgångsläget eftersom den tidigare dragit ned på aktiva program med bra kvalitet, säger hon.

På längre sikt handlar det, enligt Lena Westerlund, om att ändra i utbildningssystemet så att det bättre anpassas till efterfrågan.

Fotnot: SCB:s siffror visar också att den andel av befolkningen som står utanför arbetskraften – trots tidigare högkonjunktur och talet om åtgärder mot utanförskapet – varit i stort sett konstant de fyra senaste åren. Cirka 28 procent av alla mellan 15 och 74 år står utanför arbetsmarknaden.

Peeter-Jaan Kask
Skicka ett e-postbrev till redaktionen