/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/vt 2009/overgivnaplatser0209.jpg
Deje bruk. 1985 var konkursen ett faktum för Deje bruk i Värmland, där det kokats pappersmassa i nästan 100 år. Då hade kooperativa Vänerskog förlängt brukets livstid med ungefär fem år. Nu har Forshaga kommun satsat pengar på att röja upp i och kring industriruinen.
 

Jan Jörnmark är docenten i ekonomisk historia som började plåta övergivna platser vid sidan av sitt akademiska liv.
– Bilderna är det närmsta du kommer en tidsresa, säger han.

Jan Jörnmark har tidigare skrivit böcker och en doktorsavhandling om kapitalistisk omvandling efter år 1950. Han är ekonomihistoriker och jobbar på Chalmers och Handelshögskolan i Göteborg.

Numera gör han även fotoböcker. 

– Det jag gjorde var att jag började fotografera resterna av de omvandlingsprocesser jag hade skrivit seriöst om – och gjorde en populärvariant av dem på internet. Sedan blev det också två säljande böcker, säger han.
­
– Det är ödsligheten i bilderna som griper tag i folk, det nostalgiska och kittlande, fortsätter han.

HUndratals foton
Jan Jörnmark har lagt upp hundratals foton på övergivna platser på sin nätsajt, som varje månad har mellan 23.000 och 24.000 besökare. Den första boken med bilder på övergivna platser kom i fjol.

– Att jag började med detta har sin grund i att jag besökte några utländska internetsajter med bilder på bortglömda platser. Jag tittade på dem med stort intresse, men tänkte att det nog inte fanns några sådana platser kvar i Sverige.

Men det skulle det visa sig att det gjorde.

Digitalisering
För några år sedan skrev han boken Globala förkastningar, som är en skildring av globaliseringen och digitaliseringen, tillsammans med civilingenjören Lennart Ramberg. De två är gamla gymnasiekompisar.

– Han ringde mig och berättade att han hade sålt sitt IT-företag för åtta miljarder kronor två år tidigare, och att det nu hade blivit värdelöst. Han ville skriva en bok om hur kapitalismen kunde skapa och förstöra sådana enorma värden på så kort tid.

Jan Jörnmark tände på idén. Samarbetet med kamraten gav honom ovärderliga kunskaper om digital produktion och ekonomi.

Problemet var bara att boken inte riktigt nådde ut till den breda massan. Jan Jörnmark började därför fundera på hur man kan göra för att nå ut med en bok till en större allmänhet. Då började han lägga ut bilder på internet, med tillhörande historier.

– Jag lade upp 100 bilder på övergivna platser på en sajt. Den blev snabbt stor och i januari 2006 fick jag ett bokkontrakt. Nu är den andra boken om övergivna platser släppt, men jag fortsätter hela tiden med att bygga upp och uppdatera sajten.

Bok nummer tre
Dessutom är en tredje bok redan på gång.

– Den skildrar omvandlingsprocessen på 1990-talet i Baltikum, Kaliningrad och norra Polen. Den ska ges ut i augusti, september någon gång, säger Jan Jörnmark.

Fotnot: Titeln på Jan Jörnmarks senaste bok är Övergivna platser 2. Förlaget heter Historiska Media.

Se fler bilder på Jan Jörnmarks hemsida.