Sköra patienter får tips om jobbet
Forskaren och kuratorn Aina Johnsson disputerade i november med sin doktorsavhandling om hur kvinnorna bäst kan återgå till arbetslivet efter att ha klarat sig igenom en bröstcancerbehandling. |
Att få beskedet ”du har bröstcancer” är oerhört tufft. Om du som en följd av det blir avskedad och sedan inser att du står utan sjukpenning är det lätt att drabbas av panik.
– Men så var det ända in på 2000-talet, säger Aina Johnsson, kuratorn som i flera studier följt bröstcancerpatienternas väg tillbaka till arbetslivet.
Aina Johnsson slår sig ner i kafeterian på Södersjukhuset i Stockholm för att koppla av med en kopp kaffe efter en lång arbetsdag.
I sitt yrke som kurator på sjukhuset träffar hon många patienter som tampas med beskedet om att ha fått diagnosen bröstcancer. Tankar som ”ska jag dö nu, jag är ju mitt i livet?” är vanliga, även om prognosen för tidigt upptäckt bröstcancer blivit allt bättre. Nästan alla blir friska i dag.
Doktorsavhandling
I november la hon fram sin doktorsavhandling om hur kvinnorna bäst kan återgå till arbetslivet efter att ha klarat sig igenom en bröstcancerbehandling. Den tar upp vilka faktorer som påverkar vägen tillbaka, såsom behandlingstyp och arbetsförhållanden.
– Att disputera är en oerhörd fest, säger hon och ler aningen blygt när hon tänker på all uppståndelse och uppmärksamhet hon fått den senaste tiden tack vare sin avhandling.
Aina Johnsson ser det som en fördel att hon vid sidan av sin forskning är anställd som kurator. Hon träffar patienterna regelbundet och ser på nära håll hur det är att inte ha råd att hämta ut sina mediciner, att bli av med sitt jobb eller att få indragen sjukpenning.
– Människor är människor av kött och blod. Det finns ett ordspråk som säger att om du vill få en åsna att gå upp för en kulle ska du använda piskan. Om du vill få henne att bestiga ett berg ska du använda en morot. Det är för mycket piska i dag. Det här är personer som är sköra, trötta, som har tappat kondition under lång tid. De har dessutom ofta biverkningar av medicinerna.
Blixt från klar himmel
Ett bröstcancerbesked kan förändra livet totalt. Särskilt om beskedet kommer som en blixt från en klar himmel, vilket det ofta gör eftersom cancerformen inte gör att man känner sig sjuk.
– Det kan vara att en kvinna bestämmer sig för att gå på mammografi, bara för säkerhets skull trots att hon tycker att undersökningen gör ont. Hon planerar att köpa sig en bulle eller något fint efteråt som belöning till sig själv, eftersom hon tror att hon är helt frisk. Om hon då får en cancerdiagnos i stället blir ju det en oerhörd antiklimax, säger Aina Johnsson.
Hon har sett hur de kvinnor som överlevt bröstcancer ända till långt in på 2000-talet hamnade mellan stolarna och riskerade att få gå helt utan ersättning.
– Försäkringskassan tyckte att kvinnorna var friska nog för att arbeta medan arbetsförmedlingen tyckte att de var för sjuka. Ingen ville betala ut ersättning, och det är heller inte lätt att som 60-åring med förslitningsskador och ny-
opererad söka nytt jobb, säger Aina Johnsson.
Borträknade
Bland kvinnorna i hennes studie hade hälften inte blivit kontaktade av sin arbetsgivare när de hade varit sjukskrivna i tio månader, de hade inte pratat om hur arbetet skulle läggas upp efter sjukskrivningen. Kvinnorna kände sig totalt borträknade och mådde oerhört dåligt.
Ett av Aina Johnssons bästa tips till drabbade kvinnor är därför att hålla kontakt med sin arbetsplats under hela sjukdomstiden och att vara med på planeringsmöten och liknande.
– Det är ofta så att om kvinnorna hade ett eget rum innan sjukskrivningen så var det borta när de kommer tillbaka, hade de en dator innan så är den tagen. Och när de börjar arbetsträna säger man ”men du är inte här så ofta”. De får flytta från rum till rum.
Dag och natt
Aina Johnsson tycker att dagens sjukskrivningssystem skiljer som natt och dag jämfört med hur det var tidigare. I dag ska patienterna gå igenom den så kallade rehabiliteringskedjan.
I dag har man rätt till sjukpenning i ett år och sedan kan man ansöka om förlängning. Som mest kan man få sjukpenning i 2,5 år.
– Försäkringskassan har hittills varit generös med att bevilja förlängning och det är förutsättningen för att man ska kunna få ersättning innan man klarar av att börja jobba igen.
Men hur snabbt återgången i arbete går kan variera stort.
– Man kan drabbas av flera problem: dels kan du få problem med den opererade armen, dels kan du bli konstigt trött och så kan få koncentrationssvårigheter och svårigheter att minnas saker och ta in information. En busschaufför till exempel, som helt plötsligt inte kan koncentrera sig eller tolka intrycken, klarar ju inte av att sköta sitt jobb, säger Aina Johnsson.
Hon ser en stor fördel med det nuvarande sjukskrivningssystemet:
– I en sådan situation som kvinnorna befinner sig i tål de inte händelser där allt kommer som en blixt från en klar himmel. Och just det problemet finns inte längre. Nu vet man åtminstone vilka datum det är som gäller, säger hon.
FAKTA / Studier varvas med friluftsliv
Namn: Aina Johnsson
Ålder: 57 år.
Bor: I bostadsrätt i Tullinge, söder om Stockholm.
Intressen: Hundar och friluftsliv.
Aktuell: Med avhandlingen om hur kvinnor bäst kan återgå till jobbet efter en bröstcancerbehandling.
Det hade jag önskat att jag vetat när jag var 25: Det skulle ha varit kul att veta att man kan ha väldigt roligt även när man fyllt 50.
Senast sedda film: Cinema Paradiso.
Senast lästa bok: Jag är din flickvän nu av Nina Hemmingsson.